Glas Javnosti

12 ГОДИНА КАСНИЈЕ На суђењу за паљење амбасаде САД сведоче Тадић и Коштуница

Hronika
Autor: Blic.rs/ foto:wikipеdia

Петорица челника МУП, која су оптужени за пропусте у поступку за паљење Амбасаде Сједињених Држава током митинга "Косово је Србија" 2008. године, јуче су на припремном рочишту у Вишем суду негирала кривицу.

Од митинга током којег је запаљена америчка амбасада, која се тада налазила у Улици кнеза Милоша и пожара у којем је живот изгубио новосадски студент Зоран Вујовић прошло је више од 12 година.

Због овог инцидента суди се петорици челника МУП који се терете за кривично дело тешко дело против опште сигурности. Оптужени су пензионисани генерали Младен Курибак и Стеван Бјелић, бивши начелници Управе полиције МУП Србије и београдске полиције, Слободан Вуколић, некадашњи први човек београдске управе полиције, и двојица жандарма Зоран Рашковић и Бојан Марковић.

Оптужени су се јуче појавили у Палати правде на припремном рочишту које је одржано након три одлагања. Како сазнајемо, сви оптужени су негирали наводе из оптужнице. Такође, према речима нашег извора, предложен је велики број сведока, међу којима су и Борис Тадић, који је у то био председник државе, и Војислав Коштуница, који је био премијер. Након тога Виши суд је заказао почетак суђења заказао за 30. април, на којем ће окривљени моћи јавно и детаљније да изнесу своју одбрану.

"Блиц" је прошле године имао увид у оптужницу против петорице челника полиција. План за обезбеђење јавног скупа је, како је навело Више тужилаштво, потписао Вуколић, а с њим су се сагласили Бјелић и Курибак. Планом, тврди тужилаштво, није било предвиђено да се посебна јединица штити немачку амбасаду, што је "било у супротности са сазнањима о безбедносној процени која је указивала на угроженост дипломатско-конзуларних представништава".

Шеф штаба се терети да је, међутим, поступио супротно шифрованој депеши Дирекције полиције и Плану за обезбеђење јавног скупа и да није активирао "Мач" и "Стрелу" и јединицама Жандармерије наредио да блокирају раскрсницу Кнеза Милоша и Немањине. Вуколић је, тврди тужилаштво, издао наређење да се јединица која је обезбеђивала Амбасаду САД повуче из Улице кнеза Милоша, у бочну Улицу војводе Миленка, а потом до станице Савски венац. Притом није издато наређење да јединица интервенише и заштити објекат нити је издато наређење Жандармерији, и Амбасада САД остала је необезбеђена и "нападнута од већег броја лица који су је гађали каменицама, разбили прозоре и убацили бакље и запалили".
Бјелића и Курибака тужилаштво терети да као непосредни старешина, односно надређени, нису Вуколића спречили да нареди повлачење јединице испред Амбасаде САД, као и да нису издали наређење да се блокира раскрсница, чиме је учесницима скупа омогућено да дођу до амбасада САД и Немачке и нападну их. Бјелић се такође терети да у моменту када су нападнуте амбасаде САД и Немачке није полицији на терену издао наређење да употребе средства принуде према групи. Више тужилаштво Рашковића терети да није издао наређење одредима Жандармерије из Ниша и Краљева да "онемогуће приступ објектима у Улици кнеза Милоша".
Он је, тврди тужилаштво, тек када су нападнуте амбасаде САД и Немачке, издао наређење потчињенима да интервенишу. Одред Жандармерије из Краљева, међутим, уместо да крене ка Амбасади скренуо је на супротну страну, па се Марковић, који је руководио том јединицом терети да није поступио по издатом наређењу за интервенцију.

Десетак дана пре него што је оптужница потврђена, Апелациони суд је након поновљеног суђења правоснажно ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на Амбасаду САД. Они нису били оптужени за паљење Амбасаде. Суд је оценио да они нису имали везе ни са смрћу Зорана Вујовића.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR