Glas Javnosti

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Znate li koliko vrsta bosanskih ćevapa ima i šta ih razlikuje?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nedavna objava gastro-turističkog vodiča Taste Atlas skrenula je pažnju i na bosanske ćevape koji, kao specijalitet, predstavljaju izvor nacionalnog ponosa i omiljeno jelo mnogih u BiH

Obično se pripremaju od mlevene junetine ili mešavine mlevene junetine s drugim mesom, poput teletine ili janjetine - začinjene mešavinom različitih začina. Obično su to beli luk, so, crni biber, a ponekad paprika ili ljuta crvena paprika - prenosi Dnevni avaz neke od navoda objave Taste Atlas-a, koji se osvrnuo i na način pripreme ovog jela.

- Nakon što smesa odstoji nekoliko sati, ćevapi se peku na roštilju na drvenom ugljenu. Tradicionalno, jedan deo jela sastoji se od deset komada ćevapa uguranih u mekanu, vlažnu, blago zapečenu lepinju ili somun te raznih priloga, poput kajmaka, pečene crvene paprike, ajvara (posebno popularnog u Hrvatskoj i Srbiji), te sirovog luka - navodi se u tekstu, koji potom otkriva i koje to vrste bosanskih ćevapa postoji i šta ih karakteriše.



Sarajevski ćevapi


Ova jedinstvena vrsta ćevapa potječe iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ćevape - neki ih rade isključivo s mlevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mlevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mlevenom junetinom. Nakon što je smesa pripremljena treba je ostaviti u frižider 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa seckanim crvenim lukom sa strane.

Travnički ćevapi

Ova vrsta ćevapa priprema se u Travniku. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.

Banjalučki ćevapi


Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjalučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mlevenom junetinom, soli i biberom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smesu dodaju i mlevena teletina i beli luk.


Nakon što su ispečeni, banjalučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinju, a jelo se poslužuje s puno luka.

Tuzlanski ćevapi


Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se spravljaju od kombinacije mlevene ovčetine, junetine i janjetine (najčešće u promeru 2:1:1), iako se ponegde pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno meša, te začini solju i biberom, a preporučljivo je smesu ostaviti u frižideru nekoliko sati ili celi dan pre pečenja.

Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine biberom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini (bez nj), koja se prethodno potopi u temeljac od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno naseckani crveni luk tradicionalni su prilog.


Glas javnosti/ N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR