Mekike su sit obrok koji deca prosto obožavaju! Odlične su kao užina ili večera, uz sir i jogurt, mada se mogu jesti i u slatkoj varijanti.
Saveti kako da mekike budu vazdušaste
Ako hoćete da vam mekike budu meke i vazdušaste uvek koristite brašno za dizano testo sa visokim sadržajem glutena koji pomaže u stvaranju vazdušaste teksture. Jako je važno da pravilno pripremite kvasac – neka se aktvira u mleku i koristite ga tek kada postane penušav.
Kada zamesite testo, vodite računa da ne dodate previše brašna dok budete razvlačili i sekli testo. Sve to može rezultirati suvim i tvrdim mekikama. Testo za mekike uvek mora da bude meko.
I na kraju, ali ne i najmanje važno – ulje za pečenje treba da bude vruće, ali ne i vrelo. Previše visoka temperatura može sprečiti da se unutrašnjoj mekike lepo ispeče.
Sastojci:
200 ml mleka
1 kašika šećera
30 g kvasca
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašičica so
1 kašika šećera
600 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Glas javnosti/LZ