Glas Javnosti

U Srbiji pekari zarađuju više od doktora: Ko još fali na tržištu rada?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Studija o demografskim izazovima ukazuje na ozbiljnost situacije, predviđajući da bi Srbija u narednih 30 godina mogla da ostane bez petine svoje radne snage.

Srbija se suočava sa značajnim izazovima na tržištu rada, koje karakteriše nedostatak radne snage u više sektora. Ovaj problem nije ograničen samo na jednu oblast; najviše je pogođena poljoprivreda, građevinska industrija, i HoReCa sektor (hotelijerstvo, restoraterstvo, i kafei), kao i IT sektor, ugostiteljstvo i građevinarstvo. Osim domaćeg tržišta, nedostatak radne snage je prisutan i širom Evrope, gde se takođe beleži povećana potražnja za stranim radnicima, koji često dolaze sa značajnim iskustvom i veštinama potrebnim za radna mesta na kojima domaći radnici nedostaju.

Jedan od načina na koji se poslodavci u Srbiji bore protiv ovog problema je zapošljavanje stranih radnika, posebno iz zemalja Azije kao što su Uzbekistan, Pakistan, Nepal, i Indija. Ovi radnici se najčešće angažuju na gradilištima, u poljoprivredi, i ugostiteljstvu, čime se delimično nadoknađuje deficit radne snage. Međutim, rečeno je da ovaj pristup predstavlja samo privremeno rešenje, a kao dugoročnija rešenja predlažu se prekvalifikacije i dualno obrazovanje kako bi se domaća radna snaga bolje uskladila sa potrebama tržišta rada.


Studija o demografskim izazovima ukazuje na ozbiljnost situacije, predviđajući da bi Srbija u narednih 30 godina mogla da ostane bez petine svoje radne snage. Ovaj trend starenja populacije i smanjenja radno sposobnog stanovništva postavlja dodatne izazove za ekonomiju zemlje i zahteva sveobuhvatan pristup kako bi se osiguralo održivo rešenje problema nedostatka radne snage.

Uprkos postojanju zakona koji su na nivou Evropske unije, važno je da se zapošljavanje stranih radnika i poštovanje prava radnika sprovode u skladu sa zakonom, kako bi se izbegli problemi poput radne eksploatacije ili trgovine ljudima. Pored toga, važno je naglasiti potrebu za stvaranjem povoljnijeg poslovnog okruženja koje bi motivisalo kako domaće tako i strane radnike da rade i žive u Srbiji, te podstaklo mlade da ostanu u zemlji ili se vrate nakon obrazovanja i rada u inostranstvu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR