Glas Javnosti

Rok za prijavu poslodavaca za dualno obrazovanje ističe danas - veliko interesovanje privrede

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dualno obrazovanje nudi kompanijama mogućnost da dobiju kvalifikovane i obučene kadrove

U Srbiji je danas poslednji dan za prijavu poslodavaca koji žele da učestvuju u dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu. Prijave se vrše preko specijalizovanog portala Privredne komore Srbije (PKS). Produženje roka za prijavu do 31. januara usledilo je zbog velikog interesovanja privrede, sa 30% novih kompanija koje su izrazile interesovanje da se uključe u ovaj model obrazovanja.

Značajno je istaći da je PKS sprovela kampanju animiranja poslodavaca kroz individualne sastanke i informativne sesije u različitim gradovima, što je rezultiralo podnošenjem 404 izjava o spremnosti za učešće u dualnom obrazovanju. Ovaj model obrazovanja privlači veliki interes, posebno u oblastima mašinstva, trgovine, turizma, ugostiteljstva i elektrotehnike, sa posebnim naglaskom na mašinstvo i obradu metala, za koje je izražena potreba za 35% od ukupnog broja učenika.


Dualno obrazovanje nudi kompanijama mogućnost da dobiju kvalifikovane i obučene kadrove spremne za rad odmah po završetku školovanja, čime se smanjuju troškovi obuke radne snage. Učenici provode određeni broj dana u kompanijama, razvijajući osećaj pripadnosti i upoznavajući se sa poslovnom klimom, što doprinosi jačanju poverenja između učenika i poslodavaca.

Interesantno je i da je Vlada Srbije donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, koja predviđa subvencije poslodavcima u iznosu od 50% neto minimalne naknade za učenje kroz rad, za učenike upisane na dualne obrazovne profile za deficitarna zanimanja.

U ponudi za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila, uključujući tehničara računara, tehničara za administriranje računarskih mreža, vozača motornih vozila, elektrotehničara za elektroniku na vozilima, tehničara elektronike i automatike, kao i kozmetičkog tehničara, poljoprivrednog tehničara digitalnih tehnologija, polagača obloga, dekoratera zidnih površina i mehaničara grejne i rashladne tehnike.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR