Glas Javnosti

POZNAT I KAO KINESKI GREJPFRUT: POMELO voće korisno za jačanje pluća i slezine

Hrana
Autor: Glas javnosti

Nazivaju ga tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta – slatkastog je ukusa i malo čvršći.

Pomelo postoje tri varijante ovog tropskog voća: beli, roze i crveni. Roze i crveni su slađi od belog. Ono sadrži vitamine C, A, B1, B2 i B12, a od minerala najzastupljeniji je dragoceni kalijum. Osim njega prisutni su kalcijum, gvožđe, bakar, fosfor, magnezijum i cink.

Ipak, ono što će najviše interesovati one koji drže do linije, jeste sadrži li voće pomelo kalorije. Plodovi pomela nedeljama mogu da stoje na sobnoj temperaturi, a na temperaturi frižidera mesecima. U Kini plodove pomela koriste za jačanje pluća i slezine.

Pomelo se može koristiti portiv alergije, dijareje, malignih oboljenja, kao i za negu kože i kose. Pomelo voće je sjajno i kada je uklanjanje akni i bubuljica u pitanju, jer normalizuje proizvodnju sebuma. To je svakako odlična vest za one koji traže prirodnu alternativu skupim kremama i pomadama. Kinezi prave prirodne lekovite preparate od ovog voća: od semenki, cvetova, zrele kore i komada mladog voća, obično tako što ih osuše. U Beogradu ima dosta kineskih restorana, te ako želite da probate neko jelo sa pomelom, potražite kineski restoran u Beogradu sa pomelom u svom jelovniku. Voćka pomelo je najkrupniji citrus, i pored njegove veličine, velika razlika postoji i u ukusu ovog citrusa. Upravo je to ono što ga razlikuje od ostalih citrusnih voćki, najveći plod pomela može da teži i do 5kg.

Da biste znali kako da ga jedete potrebno je:

- Odsecite gornji deo voćke, tako što nožem lagano zasečete koru. Pri tom pazite da „kapica“ bude isključivo deo kore, jer ne bi trebalo da oštetite unutrašnji deo ploda.

- Zasecite koru sa nekoliko vertikalnih linija, i to oko pola centimetra u dubinu. Povucite kriške ka napolje tako da se plod skroz „otvori“. Videćete unutrašnji deo koji je blage svetloružičaste boje.

- Uklonite koru u potpunosti. Ostaće meso koje je nešto manje veličine, obzirom da je kora debela, pa to ne treba da vas začudi.

- Prepolovite voćku rukama. Nakon toga možete odvojiti sve delove, kao kad jedete pomorandžu.

- Skinite membranu sa svakog dela. Ovo je preporučljivo za one koji ne vole gorak ukus. Jednostavno prstima oljuštite voćku i odstranite membranu, jer se ona lako skida sa mesa.

Preporučujemo - da pri kupovini pazite da je kora zelene boje i da nema fleka niti oštećenja, kako biste bili sigurni da su citrusi u potpunosti ispravni.

Oprez: Oboleli od hipotenzije trebaju umereno da konzumiraju ove plodove, jer on snižava krvni pritisak. Od neželjenih efekata mogu da se jave pospanost, blaga vrtoglavica, učestalije mokrenje i mučnina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP