Glas Javnosti

Nutricionistkinja otkrila: Evo koje NAMIRNICE SU VEOMA LOŠE ZA IMUNI SISTEM!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Na to koliko nam je jak imuni sistem utiču mnogi faktori, a evo koje namirnice ga oslabljuju.

Gazirani napici

Visoko fruktozni sirup koji je čest dodatak gaziranim napicima povećava inflamatorne markere. Sprovedena studija je pokazala da je CRP, parametar koji pokazuje sistemsko zapaljenje, viši kod grupe učesnika koji konzumiraju ove napitke.

"Previše obrađenog šećera može da utiče na imunitet tako što povećava markere zapaljenja u telu", kaže nutricionistkinja Lisa Endruz, zato je njen savet da unosite manje slatkiša i zaslađenih napitaka.

Alkohol

Poznato je da alkohol loše utiče na imuni sistem. Telo ga tretira kao toksin i ulaže mnogo energije da ga izbaci iz tela. Takođe, loše utiče na kvalitet sna, a samim tim oslabljuje imunitet i umanjuje sposobnost organizma da se bori sa virusima i bakterijama.

Brza hrana

Da brza hrana ne utiče dobro na zdravlje, svi već znaju. Međutim, nije stvar samo u tome da ova hrana goji ukoliko se jede u većim količinama, već kombinacija rafinisanog brašna, pržene hrane i dodatog šećera loše utiče na imunitet. 

"Studija sprovedena u Nemačkoj je pokazala da usled preteranog konzumiranja brze hrane, imuni sistem reaguje na nju kao na bakterijsku infekciju, što može da ubrza razvoj arterioskleroze i dijabetesa", ističe nutricionistkinja Čeril Masato, prenosi Mondo. 

Omega-6 masne kiseline

Omega-6 masne kiseline su vrsta masti koja može da oslabi imuni sistem, ukoliko se unose u preteranim količinama. Ove vrste masnih kiselina nalaze se najviše u hiper-obrađenim namirnicama, koje se generalno smatraju i manje kvalitetnim.

Nutricionisti ističu da ne treba izbacivati omega-6 masne kiseline iz ishrane, već treba balansirano unositi i omega-3 i omega-6.

Prepečeni proteini

Meso je važan izvor proteina, ali ukoliko se prilikom spremanja prepeče, pocrni, dolazi do krajnjeg proizvoda glikacije (neenzimska glikacija), što povećava oksidativni stres. Namirnice koje sadrže ovu supstancu povezane su sa lošijim imunim sistemom i doprinose obolevanju od raka debelog creva.

"Ograničite unos prepečenog mesa i smanjite konzumaciju obrađenih mesnih proizvoda koliko je to moguće", savetuje nutricionistkinja Džeklin Gomez, navodeći najpre viršle, kobasice i živinu sa kožicom. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP