Glas Javnosti

Hram prazan, monasi sa maskama, ali čudo se dogodilo (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Zbog pandemije koronavirusa, ceremonija silaska Blagodatnog ognja u Jerusalimu prvi put je održana bez prisustva vernika.

Ovakve scene nikada nisu viđene u Jerusalimu na Veliku subotu. monaštvo je nosilo zaštitne maske i rukavice, a Crkvi Svetog groba nije bilo nikoga osim njih.

Grčki pravoslavni patrijarh jerusalimski, Teofil treći, nije nosio masku, a ubrzo je izašao iz crkve sa upaljenim svećama.

"U svom životu nikada nisam video ovako nešto. Prolazili smo i kroz ratove, a crkve su uvek bile otvorene", rekao je episkop Jeroteos, portparol Grčke pravoslavne crkve, koja se inače potpuno saglasila sa preventivnim merama države.

Tako i Uskrs ove godine oko 260 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta dočekuje Uskrs u atmosferi, koju su obeležile restriktivne mere uvedene zbog pandemije korona virusa.

Silazak Blagodatnog ognja smatra se jednim od najvećih čuda, a pojavljuje se u Isusovoj grobnici svake godine na Veliku subotu u 2 popodne. Kada se u crkvi nalaze hiljade vernika, oni brzo među sobom prenose plamen dok se ceo hram ne osvetli.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR