Glas Javnosti

Гугл кршио правила о монополу ЕУ, кажњен са 4,34 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА


Autor: Глас јавности / Н1 / од 18.07.2018.

Европска комисија саопштила је да је са 4,34 милијарде евра казнила компанију Гугл због кршења антимонополских правила ЕУ.

Гугл је, како је навела Комисија, од 2011. незаконито наметнуо ограничења произвођачима андроид уређаја и операторима мобилних мрежа, како би учврстио позицију у претраживању интернета. У року од 90 дана Гугл мора да престане са том праксом или га чека казна у висини од 5 одсто просечног дневног промета широм света Алфабета, матичне компаније Гугла.

"Реч је о три врсте ограничења која је Гугл наметнуо произвођачима андроид уређаја и операторима мреже како би осигурао да саобраћај преко андроид уређаја иде преко Гугловог претраживача", образложила је кажњавање Гугла европска комесарка за конкуренцију Маргрете Вестагер.

Како је навела, таква Гуглова пракса онемогућила је компаније ривале да конкуришу а европски потрошачи нису могли да користе предности конкуренције.

"То је нелегално по антимонополским правилима ЕУ", истакла је Вестагер.

Европска комисија наводи да је Гугл тражио од произвођача да у андроид уређајима буду унапред инсталиране апликације Гугл претрага и претраживач Хром као услов да могу да приступе Гугловој продавници апликација.

Поред тога, Гугл је плаћао поједеним великим произвођачима мобилних телефона и операторима мобилних мреза да унапред инсталирају Гугл претрагу на уређајима које нуде.

Такође је Гугл у жељи да инсталирају његове апликације и пре продаје телефона спречавао произвођаче да користе алтернативне верзије андроида.

Гугл је већ најавио да ће се жаилити на казну.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR