Glas Javnosti

GRČKI SINOD REAGOVAO NA TURSKU ODLUKU: 'Zahtevamo osudu zbog ovog čina!'

Vesti
Autor: Glas javnosti

Nakon odluke Turske da promeni status Aja Sofije iz muzeja u džamiju, Sinod Grčke pravoslavne crkve uputio je pismo UNESKO-u i još nekolicini organizacija u Grčkoj, Turskoj i inostranstvu od kojih traži javnu osudu odluke Turske.

Aja Sofija je više puta kroz istoriju menjala namenu, pretvarana je iz hrišćanske bazilike u džamiju, da bi 1935. na inicijativu predsednika Turske Mustafe Ataturka bila preinačena u muzej, što je i ostala do ove godine. 

U pismu se ističe da tim potezom hrišćani neće imati nesmetan pristup spomeniku iz više razloga, između ostalog zbog molitvi koje će se u njoj održavati i skrivanja izuzetnih mozaika i verskih ikona po kojima je poznata, prenosi

Dodaje se i da je tim pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja

- Odluka turskog Državnog saveta omogućava Turskoj da koristi spomenik hrišćanske kulture na način da se vređa Istočna pravoslavna crkva, kao i ostale hrišćanske denominacije širom sveta, jer je crkva za hrišćane sveta jedan od najpoznatijih i najstarijih primera hrišćanske monumentalne arhitekture, stoji u pismu.

(Izvor: B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR