Glas Javnosti

GODINU DANA TRAJE RASPRAVA O OVOME: Koliko diploma zaista ima Osman Mehmedagić Osmica?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Gotovo godinu traje rasprava o školskoj spremi direktora Obaveštajno – bezbednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

Nakon što mu je u avgustu prošle godine, zbog brojnih nepravilnosti, poništena diploma Banjalučkog fakulteta za poslovne studije, u februaru ove godine saopšteno je da je student travničkog pravnog fakulteta – odeljenje u Kiseljaku, a Parlamentarnoj Komisiji za nadzor nad radom OBA dostavio je i najnoviju - diplomu - Američkog univerziteta u BiH, koju je, kako je saopšteno, sticao dok je OBA-om nezakonito, rukovodio.

Da li je brucoš ili apsolvent, akademac ili zanatlija - elektromehaničar, koliko Osman Mehmedagić Osmica indeksa ima, a koliko "diploma", teško da može pouzdano da utvrdi i agencija na čijem je čelu!? Parlamentarna komisija tražila je diplomu na osnovu koje je krajem 2015.godine imenovan za direktora Agencije, a on im dostavio valjda prvu iz prebogatog fundusa, koja mu se našla pri ruci – Američkog univerzita u BiH.

- Neka ima Nobelovu nagradu u godinama u kojima je sada, dobio je juče, to nije relevantno za neku poziciju. To je prva stvar, a druga stvar ta farsa sa njegovim diplomama koja nem na neki način ne dopušta da vidimo suštinu problema. Pazite riječ je o tipičnom SDA partijskom obavještajcu - rekao je direktor Međunarodne organizacije "Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju" Žarko Papić.

Nije "studirao" dok je OBA rukovodio, diplomirao je na tom univerzitetu 2013.-e, perfidno a neuspešno Mehmedagić je pokušao da obmane javnost, preko omiljenih mu medija. No sarajevski portali "iskopali" su biografiju koju je Mehmedagić lično Savetu ministara dostavio pre imenovanja za direktora. U njoj ni reči, da je studirao ili da pohađa Univerzitet čija je diploma naprasno "izronila".

Na sajtu sumnjivog univerziteta na naslovnici Selmo Cikotić, kandidat SDA za ministra odbrane. Sarajevska adresa Trg solidarnosti 10. A na njoj fakulteta - nema. I kontakt telefon - na koji se niko ne javlja. Praktikuju onlajn nastavu, piše na sajtu. Isključivo na engleskom jeziku, a Mehmedagićevo znanje tog jezika "nagrađeno" jedva dvojkom u srednjoj školi.

Ako je vremešni student za direktorskog mandata zaista "na daljinu studirao" na američkom univerzitetu, istovremeno na njega "kidisala" i znanja travničkog univerziteta, pa onda engleski usavršavao i Obaveštajnom agencijom kao elektromehaničar upravljao, sledi mu pripravnički staž i petogodišnje radno iskustvo sa visokom stručnom spremom, da bi se uopšte mogao kandidovati za direktora. Ako je pak diplomu obezbedio 2013.-e opet bez potrebnog petogodišnjeg staža, 2015.-e nije mogao biti imenovan za direktora. Kako god – zakon je svesno kršio!

- Sramota je ako je istina. Znači, vi imate onda odgovornost nekih drugih institucija i komisija koje su se bavile tim pitanjem u prošlosti - naveo je Zlatko Miletić bivši direktor FUP-a.

Sa sumnjivom diplomom trogodišnjeg fakulteta u džepu bez obzira kada je datirana, Mehmedagić nema potrebnu školsku spremu za direktorsku funkciju koju već petu godinu obavlja. "Stečeno" zvanje teško je svega 180 bodova. Dovoljno tek za stručnog saradnika.

Posebnim uslovima za izbor generalnog direktora OBA, potrebno je 240 bodova. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, po nalogu Tužilaštva BiH još ranije je proveravala i Mehmedagićevu srednjoškolsku diplomu. Završio je trogodišnju Željezničku školu – zvanje KV elektromehaničar. Bez dokvalifikacije, odnosno završenog četvrtog stepena, fakultet ni upisati nije mogao. Bar ne po zakonu. A sarajevska akademska zajednica ne progovara.

- Ta akademska zajednica morala bi braniti ta akademska zvanja morala bi reći ljudi ovo nije dobro. Nije dobro da neko dobija diplomu zato što mu treba za posao - smatra Papić.

No ni akademska zajednica zvanje i znanje ne štiti. Dug i neizvestan Mehmedagićev obrazovni put, ne problematizuju ni u stranačkoj centrali.

- Ne znam kakve sve diplome ima gospodin Mehmedagić, ali evo znam da je profesionalac i da očito dobro radi svoj posao - naveo je Asim Sarajlić iz SDA .

"Profesionalac" Mehmedagić zajedno upravo sa Sarajlićem dio je afere o stranačkom namještanju kadrova, koja je predmet Tužilaštva BiH. Prvi mandat "profesionalca" Mehmedagića ostaće upamćen i po prisluškivanju zvaničnika Srpske i Srbije, po sukobima sa hrvatskom obavještajnom agencijom SOA i još nekoliko obavještajnih i kontraobavještajnih afera koje su OBU i region potresle. A hoće li biti i drugog, očigledno zavisi od Tužilaštva BiH, koje Mehmedagićev "akademski" rad istražuje. I istovremeno traga za bar jednim njegovim studentskim kolegom sa brojnih fakulteta i univerziteta!?

(izvor: RTRS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR