Glas Javnosti

NAJČUDNIJI NA SVETU? Aerodrom sa pistom koja nestaje dva puta dnevno

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Aerodrom se može pohvaliti pistom koja prolazi kroz jedinstven fenomen nestanka, koji se dešava dva puta dnevno.

Ova zagonetna karakteristika podstiče znatiželju putnika i istraživača, pružajući jedinstven doživljaj putovanja. Bez obzira na razlog ove pojave, ona dodaje posebnu notu fascinacije i misterije aerodromskom iskustvu.

Uspeh zahtevnog sletanja na pesak ne zavisi samo od pilota; dakle, dva puta dnevno, osoblje skuplja smeće koje plima donese sa plaže i brine se o čistoći piste.


Možda najneobičniji aerodrom nalazi se na ostrvu Bara u Škotskoj, jedinom mestu na svetu gde komercijalni let sleće na plažu. Naravno, nećete leteti Erbasom, već malim, specijalno dizajniranim avionom koji može sleteti na pesak. I naravno, to se dešava samo kad je oseka.


Red letenja, koji zavisi od plime, čini ovaj aerodrom neobičnim osveženjem u vazdušnom saobraćaju, u romantičnom smislu, a jedinstveno iskustvo bukvalnog pada sa neba u spektakularni škotski pejzaž mora da je nezaboravno.

Saobraćajna linija
Prvi avioni sleteli su na pesak širokog, plitkog zaliva Traigh Mhor na severnom delu ostrva Bara u junu 1936. Danas je to jedna od najprometnijih lokacija Highlands and Islands Airports Ltd., sa brojem putnika koji prelazi 14 hiljada godišnje.

Bara ima dva dolazna leta iz Glazgova i dva odlazna leta za Glazgov svakog dana. To je od velikog značaja za stanovnike ovog udaljenog ostrva na Spoljnim Hebridima, ali i za sve više turista koji dolaze da uživaju u prirodi.

Pista pod morem - dva puta dnevno
Aerodrom Bara se nalazi na 1,5 metara nadmorske visine. Ima tri kratke piste označene drvenim stubovima i postavljene u trougao, tako da uvek možete sleteti niz vetar. Uspeh zahtevnog sletanja na pesak ne zavisi samo od pilota, pa dva puta dnevno osoblje skuplja smeće koje plima donese sa plaže i brine o čistoći piste. Na kraju krajeva, ovo je jedina plaža na svetu gde zamak od peska može izazvati pad aviona. Iako aerodrom nije licenciran za noćne letove, letovi za hitne slučajeve mogu polete i po mraku zahvaljujući specijalnim vozilima koja osvetljavaju pistu i reflektirajuće trake na plaži.


Vetrobran je znak

Kada je aerodrom zatvoren i nema letova, plaža postaje obična javna plaža i mesto za rekreaciju, šetanje pasa, sakupljanje školjki i surfovanje, a uzletište postaje šetalište, popularno među meštanima i turistima. Jedino što je važno, a zvanično se zahteva od svih posetilaca, jeste da prate položaj vetrobrana koji najavljuje let i opasnost na plaži: spuštena lopatica znači da je vazduh čist, a podignuta lopatica znači da je aerodrom u funkciji.


Glas javnosti/D05H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR