Glas Javnosti

Фризер у Новом Саду болестан шишао и ишао на семинар

Vesti
Autor: novosti.rs

Надлежни су позвали грађане да се одговорно понашају, те да поштују препоруке епидемиолога, да пријављују сумњу на заразу и придржавају се правила кућног карантина
ОД 25 узорака који су у четвртак тестирани, петоро је позитивно на вирус корона, и сви су из Београда, саопштио је синоћ у 18 часова министар здравља Златибор Лончар. Још један заражени претходно је потврђен у осам ујутру. Четворо новоинфицираних пуштено је на кућно лечење, а један је, према речима министра Лончара, задржан у болници на испитивањима, али нема компликација. До синоћ је тестирано 185 узорака, од којих су укупно 24 позитивна.

Министар је апеловао да се не шире лажне информације о смрти и броју заражених и додао да нико од пацијената који се лече у Београду, Нишу, Новом Саду и Панчеву није у критичном стању.

- Имамо доказану трансмисију вируса на локалном нивоу, али за сваки од 24 потврђена случаја знамо како је заражен, да ли је инфекција увезена или је било локалног ширења. То је показатељ да ситуацију са короном држимо под контролом. Морамо да очекујемо да ће доћи до даљег ширења вируса и због тога да мењамо акционе планове - поручио је епидемиолог проф. др Предраг Кон.

Министар Лончар рекао је да сви који производе маске и дезинфекциона средства раде у три смене и да ће већ данас бити попуњене залихе и апеловао на произвођаче да не подижу цене, а на грађане да не изазивају вештачку несташицу.

Грађане су позвали да се одговорно понашају, те да поштују препоруке епидемиолога, да пријављују сумњу на заразу и придржавају се правила кућног карантина.

Случај фризера из Бачког Јарка, надомак Новог Сада, показује да су узалуд упозорења лекара и представника државе о томе да свако треба да се понаша одговорно и да, ако посумња да је заражен, обавести епидемиолошке службе. Пошто се пре неколико дана вратио из Беча, З. П., који има фризерски салон у Новом Саду, осетио је благе симптоме, налик прехлади. То га није поколебало, па се после неколико дана запутио на стручни семинар у Београд.

Како по повратку кући симптоми "прехладе" нису јењавали, он се у среду међумесним аутобусом довезао до Новог Сада, а одатле градским аутобусом до Клиничког центра Војводине. Стављен је у изолацију, потврђено му је да болује од вируса корона. У КЦВ кажу да је доброг општег стања и под сталним је наџором.

Занимљиво је да је у фејсбук-групи "Јарак, наше место, наша правила", објавио да чека резултате испитивања у вези са вирусом корона, али је недуго затим, вероватно пошто му је дијагноза потврђена, поруку избрисао. Да је фризер заражен речено је у четвртак и на седници Градског већа СО Темерин, у чијем саставу је насеље Бачки Јарак. Како незванично сазнајемо, он је казао да је по повратку из Беча контактирао са око 500 особа! Међу њима су и запослене у његовом салону, које су, како сазнајемо, превентивно, такође, тестиране, а салон је у четвртак био затворен.

У Нишу је присуство вируса потврђено и код радника "Поште Србије" у насељу Дурлан. Како незванично сазнајемо, он се, највероватније, заразио преко блиског члана породице.

- Није био у контакту са странкама, али јесте са бар 30 колега - сазнајемо од запослених.

Појединци, међутим, не поштују кућни карантин, на шта указују станари једне зграде на Тргу краља Александра у центру Ниша. Наиме, у среду је једна станарака, за коју се тврди да је, такође, радница "Поште" под мерама заштите пребачена на Инфективну клинику. Након тога сви улази у ову зграду су дезинфиковани, али...

Станари су ми указали да се њен супруг шета по згради. Када сам га питала да ли је то дозвољено, рекао ми је да му нико није забранио да излази из стана и да вирус још није потврђен код његове супруге. Видели смо га потом како улази у препун аутобус - каже управница ове зграде Радица Ђ. - Не могу ја никог да закључам, али ми није логично да су од мене тражили да дезинфикујем све улазе, лифтове, ограде, чак и оне где они не живе, а да онда могу да се шетају и потенцијално шире болест.

И мушкарац из Кикинде, једини од заражених који је у тешком стању, али је у четвртак био мало боље, узнемирио је своје суграђане. Највише су забринути у фабрици у којој ради, јер је, све док није добио температуру, долазио на посао и то аутобусом. Када је у среду потврђено да је оболео, део запослених је послат у изолацију, неки су у четвртак самоиницијативно остали код куће, али већина, ипак, ради. Нема званичне потврде, али прича се да оболели није ни путовао у Италију, већ је у иностранству, ради свог лечења, био његов син, који се, наводно, из Италије вратио крајем фебруара, али није имао никакве симпотоме обољења.

- То лекари нису одмах знали, па су били збуњени. Тек када су посумњали на вирус корона, пацијент је дао инфомације о Италији - незванично само сазнали.

Како "Новости" сазнају, остали чланови породице оболелог нису имали симптоме које изазива вирус корона. Незванично сазнајемо и да је фабрика у којој оболели ради још пре десетак дана предузела неке превентивне мере. Део запослених због природе посла носи маске, а почели су да их носе и они коју су имали контакт са спољним транспортерима. Појачана је и хигијена. Општа болница у Кикинди саопштила је да су предузели прописане епидемијске мере у болници, као и над свим контактима које је пацијент имао у установи.

- Један од четворо пацијената оболелих од вируса корона који се лече на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине, и даље је у тешком стању. Двоје пацијената код којих је 11. марта дијагностикован вирус доброг су општег стања и под сталним лекарским наџором - саопштио је КЦВ. - Пацијент који је транспортован из Опште болнице Кикинда и даље је у тешком општем стању и налази се на механичкој вентилацији.

Како наводе, првозаражени пацијент је стабилно.

У свим здравственим установама уведене су опште мере превенције, које је препоручио Институт "Батут". Установе, зависно од појединачних процена, могу да уведу и допунске мере, потврђено је "Новостима" у Министарству здравља. У свим здравственим установама и даље важи мера забране посета, уведена у јануару у јеку епидемије сезонског грипа. Ургентни центар КЦС ограничио је пратњу пацијената на једну особу.

И у свим основним и средњим школама мере заштите од вируса корона подигнуте су на највиши ниво. Теткице носе маске и рукавице, и после сваког часа чисте ходнике, учионице, врата... У неким школама родитељи су замољени да пошаљу течни сапун и убрусе, а негде је од деце затражено да донесу асепсол и алкохол. У школама где постоји видео-наџор, дозери са течним сапуном постављени су у ходницима како ђаци не би могли да их ломе. У једној новобеоградској школи, међутим, ипак су их покидали и бацили. Течни сапун су претходно пролили по ходницима, сав тоалет-папир исцепали и побацали по школи, а цела ситуација их је забављала. Управе неких школа апелују на децу и родитеље да се такви инциденти не догађају.

Три репрезентативна просветна синдиката и синдикат предшколског образовања затражили су од Министарства просвете да се рад у свим васпитно-образовним установама привремено прекине, ради безбедности деце, студената и 140.000 запослених.

- Поступамо према препорукама Министарства просвете, а једна од њих је да свакодневно шаљемо извештај о броју деце и наставника који долазе у школу, како би могли да прате ситуацију - каже Наталија Матић, директорка ОШ "Веселин Маслеша".

На Универзитету у Београду, факултети који на предавањима имају групе веће од сто студената, деле их на мање. На Стоматолошком факултету ситуација је специфична, јер студенти раде са пацијентима, па су им потребне рукавице и маске. Медицински факултет раније је направио план рада, а вежба која је требало да се одржи на Инфективној клиници замењена је предавањем о вирусу корона. Министарство просвете упутило је свим универзитетама препоруке да се настава реорганизује у мање групе, да се одложе студијска путовања и екскурзије, а скренута је пажња и да се мере хигијене подигну на висок ниво.

У градовима широм Србије отказани су многобројни јавни догађаји. Поједине канцеларије јавних извршитеља од четвртка су привремено обуставиле рад са странкама, апелујући на грађане да им се обраћају писаним путем. Судови, тужилаштва и адвокатске канцеларије засада функционишу нормално и поручују да ће у случају потребе издати одговарајуће препоруке.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR