Glas Javnosti

Fondacija Slavko Ćuruvija: REM manipuliše podacima


Autor: Glas javnosti

Prema novom izveštaju REM-ovog monitoringa medija za period od 16. do 22. maja, najviše prostora na šest televizija zauzimaju analitičari (35,46 odsto udela), zatim Savez za Srbiju (16,16), a na trećem mestu lista "Alekdandar Vučić - za našu decu" sa (8,87).

Iz fondacije Slavko Ćuruvija upozoravaju da je reč o manipulaciji podacima. S druge strane, jedan od članova REM-a smatra da su previše podignute strasti.

"Zbog toga, podatak o toj nekoj sumi nije previše relevantan. Tako da, kada bi on bio na neki način ponderisan time koliko gledalaca gleda neku televiziju vi biste onda, zapravo, imali podatak do koliko ljudi dolazi ta informacija, a ne koliko vremena je utrošeno da se ona plasira što može da bude, u nekom kontekstu, irelevantno", objašnjava Slobodan Cvejić.

Svako ko uključi TV jasno mu je kakva je ta medijska slika, smatra izvršna direktorka fondacije Slavko Ćuruvija. REM je, kaže, morao u startu da objasni metodologiju po kojoj radi i koje su to cifre koje spaja.

"Imate televizije koje služe isključivo kao pljuvaonice vlasti i koje služe za obračun sa političkim protivnicima, pa i sa kolegama koje drugačije rade i drugačije misle, a prolaze bez ikakve sankcije u svemu tome što rade. A onda se čitav taj program, strašan, koji zapravo je manipulacija, laž i često poziv na nasilje protiv tih nekih ljudi… zapravo ulazi u jednu zbirnu minutažu gde se onda kaže da su ti predstavnici, tih stranaka bili prisutni, što je vrhunac licemerja", ocenjuje Ivana Stevanović, izvršan direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP