Фабрици: Србија захваљујући ЕУ спремно дочекала Корону

Sem-Fabrici-Medija-centar

Фото: Medija centar

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да Брисел тражи начин да помогне Србији у борби против коронавируса.

Коментаришући изјаву председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о увођењу забране извоза медицинске опреме из Европске уније, Фабрици је за РТС појаснио да није реч о забрани већ о државној контроли извоза.

"Опрема се може продавати изван Уније, само је потребно одобрење земље у којој се тражена роба производи, а то је учињено зато што су неке земље изван Уније, од којих је Европа куповала медицинску опрему увеле забрану извоза, па да не би било несташица у Европи, морали смо да уведемо контролу одлива те робе", рекао је Фабрици.

Он је истакао да је Србија корона вирус дочекала спремнија него многе земље баш захвајући помоћи Уније.

Донацијама је обновљено 20 клиничких центара, Институт за вирусологију Торлак, купљена је опрема Инфективној клиници, а у 122 возила Хитне помоћи од 250 колико је Србији донирала Унија, постоје данас тако драгоцени респиратори.

Европска унија је већ активирала разне постојеће механизме да помогне земљама на Западном Балкану, а посебно Србији, рекао је Фабрици и навео да је Центар за контролу болести у Бриселу понудио Србији сву своју експертизу у борби против корона вируса.

Он је најавио да ће ЕУ и економски помоћи Србији.

"У сталном смо контакту са Владом Србије да видимо како можемо брзо, ефикасно и на најбољи начин да усмеримо 200 милиона евра из претприступних фондова у мере за подршку српској привреди и чим добијемо неки преглед од српских власти, деловаћемо", рекао је Фабрици.

Он је оценио да ће највећа помоћ бити потребна малим и средњим предузећима, која сада имају проблема да раде и да је ЕУ отворена за све предлоге српске владе о начину помоћи.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš uputio je danas poziv da se zemljama u razvoju ponudi oproštaj dugovanja usled pandemije virusa korona, a od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio je da razmotri globalnu likvidnost upotrebom valute specijalnog prava povlačenja (SDR).

Ove godine ćemo imati pad privrednih aktivnosti, ali se za 2021. projektuje snažan oporavak ekonomskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone