Glas Javnosti

EVROPA POD MASKOM ANTISEMITIZMA I KRŠENJA VERSKIH PRAVA: Crna Gora među rizičnim zemljama!

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Aktivisti za ljudska prava često ne razmišljaju prvo o zemljama poput Francuske, Nemačke, Belgije, Crne Gore, Bugarske i Holandije, kada brinu o kršenju verske slobode, a to je greška.

Uslovi širom evropskog kontinenta pogoršavaju se za mnoge vernike. Vreme je da zagovornici prestanu da daju  Evropi „besplatan prolaz“ za ljudska prava.

Prošle godine četiri od deset evropskih Jevreja prijavilo je da razmatraju da emigriraju iz matične zemlje, jer brinu za svoju sigurnost. Ista anketa je pokazala da je skoro polovina ispitanih bila žrtva najmanje jednog antisemitskog incidenta u poslednjih dvanaest meseci.

Kao što je navedeno u Godišnjem izveštaju američke Komisije za međunarodnu versku slobodu, antisemitizam je u alarmantnom porastu u Evropi gotovo u svakoj zemlji sa velikim jevrejskim stanovništvom. Francuska, sa najvećim jevrejskim stanovništvom na kontinentu, imala je porast od 27 posto. U Ujedinjenom Kraljevstvu je došlo do povećanja antisemitizma za sedam posto, dok je Laburistička stranka takođe imala istorijski obračun sa rastućim antisemitskim stavovima unutar svojih redova. Nemačka je imala povećanje od oko 12 procenata. A Holandija, matična zemlja Anne Frank, imala je povećanje od 35 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Fizički napadi na Jevreje dogodili su se u mnogim evropskim zemljama. U možda najsurovijem antisemitskom napadu prošle godine, napadač u Halleu, Nemačka, pokušao je da provali u lokalnu sinagogu tokom službe, a to je nakon što su nemačke vlasti odbile zahtev za policijsku zaštitu. Samo posebna sigurnosna vrata koja ubica nije mogao da razbije su spasila pedeset plus Jevreja u molitvi od masakriranja.

Mnogi evropski Jevreji takođe smatraju da su njihove verske prakse pod legalnim napadom. Samo ove nedelje, predsednik Konferencije evropskih rabina izdao je saopštenje upozoravajući na predlog zakona koji su predložili belgijski zakonodavci, a kojim bi se zabranila šehita, način klanja životinja u skladu sa jevrejskim zakonom. Neke su evropske zemlje takođe tražile da zabrane klanje životinja u skladu sa muslimanskim tradicijama. Američki specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma Elan Carr nazvao je ove zakone „sramotnim“.

Sve se ovo događa u živom sećanju holokausta. Ali, uslovi za versku slobodu u Evropi takođe se protežu izvan antisemitizma.

(Izvor: News Week)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR