Glas Javnosti

Bitkoin ETF fondovi: Novo poglavlje za kriptovalute

Svet
Autor: Glas javnosti

Ova promena nije samo značajna za investitore i tržište kriptovaluta već i za širu finansijsku industriju

Bitkoin se nalazi na prekretnici koja bi mogla značajno uticati na njegovu buduću vrednost, a ključni faktor u tome su nedavno odobreni spot bitkoin ETF (Exchange-Traded Funds) fondovi. Nakon godina odbijanja i pravne borbe, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobrila je lansiranje 11 spot bitkoin ETF fondova, uključujući one koji potiču od finansijskih giganta poput BlackRocka i Fidelityja, što je dovelo do znatnog optimizma na tržištu kriptovaluta.

Spot bitkoin ETF-ovi omogućavaju investitorima da indirektno ulažu u bitkoin putem berze, bez potrebe za direktnim držanjem kriptovalute, što bi moglo privući znatna institucionalna ulaganja u bitkoin. Predviđa se da bi ovi fondovi mogli privući oko 14,4 milijarde dolara tokom prve godine.  Analize pokazuju da bi ova priliv sredstava mogao značajno povećati cenu bitkoina, s nekim procenama koje sugerišu rast od 74% u 12 meseci nakon odobrenja.


Osim toga, postoji očekivanje da bi odobrenje spot bitkoin ETF-a moglo dodati čak 1 trilion dolara tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta, prema analizama firme CryptoQuant. Ovo odobrenje dolazi u trenutku kada je bitkoin već u fazi oporavka, nakon perioda nestabilnosti i pada cena koji su obeležili prethodne godine, te se smatra jednim od potencijalno najvećih pokretača tržišta kriptovaluta u skorijoj budućnosti.

Ova promena nije samo značajna za investitore i tržište kriptovaluta već i za širu finansijsku industriju, budući da spot bitkoin ETF-ovi predstavljaju most između tradicionalnog finansijskog sistema i sveta digitalnih valuta, omogućavajući lakši pristup i diverzifikaciju portfolija za širok spektar investitora. Očekuje se da će ova inovacija dovesti do dalje integracije kriptovaluta u finansijske sisteme i potencijalno utrti put za slične proizvode zasnovane na drugim digitalnim valutama.

U svetlu ovih razvoja, bitkoin se suočava sa potencijalom za značajnu promenu paradigme, privlačeći pažnju kako tradicionalnih tako i novih investitora, te postavljajući temelje za potencijalno novo razdoblje rasta i prihvatanja na globalnom nivou.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR