Glas Javnosti

ZRENJANINICI 16 GODINA BEZ PITKE VODE: Fabrika vode dužna gradskom vodovodu 81 milion dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Konzorcijum koji je izgradio Fabriku vode u Zrenjaninu duguje gradskom vodovodu više od 81 milion dinara, a uslovi za raskid ugovora o pružanju usluge prečišćavanja pitke vode s tim konzorcijumom ispunjeni su još početkom godine.

Građanski preokret navodi da je ovakva situacija posledica Sporazuma koji su 21. januara zaključili JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, i konzorcijum u sastavu beogradskih Gruppo Zilio SPA, Gruppo Zilio DOO i Sinertech DOO.

Postrojenje koje je u privatnom vlasništvu sumnjivog konzorcijuma gradi se, kako se trvdi u saopštenju Građanskog preokreta novcem iz budžeta.

Osnovni ugovor, o pružanju usluge prečišćavanja vode za piće, između JKP Vodovod i kanalizacija i konzorcijuma zaključen je neposrednom pogodbom februara 2015. godine, protivno Zakonu o komunalnim delatnostima koji je zabranjivao poveravanje poslova vodosnabdevanja privatnim preduzećima navodi se u saopštenju.

Građanski preokret navodi da je Fabrika vode u Zrenjaninu, koju je konzorcijum izgradio s četiri godine zakašnjenja u odnosu na ugovorni rok, više puta započinjala rad i ubrzo ga prekidala zbog havarija u postrojenju.

Ni u jednom trenutku postrojenje nije ispunilo ugovornu obavezu u pogledu kvaliteta, kvantiteta i pritiska isporučene vode. I pored toga, konzorcijum je uživao podršku gradskih i državnih vlasti koje su ga obilno finansijski pomagale i više puta davale nove rokove za ispunjenje ugovornih obaveza, navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

Zrenjaninci zdravu pijaću vodu nemaju od 2004. godine, jer je upotreba vodovodske zabranjena za piće zbog prevelike količine arsena u njoj. Iz novog postrojenja i lokalne vlasti stizala su uveravanja da je voda "odličnog kvaliteta" i da se čeka rešenje o prestanku zabrane korišćenja vode za piće iz vodovodne mreže, ali količina vode je nedovoljna, posebno sada, leti, kada je potrošnja veća.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR