Glas Javnosti

ZORANA LAŽE NAROD OKO ZAMENE STOLARIJE: Realnost sasvim drugačija, MNOGE OPŠTINE odustale zbog NEDOVOLJNO SREDSTAVA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović već neko vreme promoviše zamenu stolarije koju bi delom trebalo da finansira država u cilju povećanja energetske efikasnosti, međutim sredstva nisu ni blizu dovoljna da zadovolje potrebe i zahteve opština.

U praksi za ovaj pilot projekat je izdvojeno toliko malo para da veliki broj opština uopšte nije ni učestvovao na konkursu, piše portal Afera.

Od nešto više od 80 opština a u Srbiji ih ima 188, posle konkursa 67 opština je dobilo novac. Ukupna cifra koju je Zoranino Ministarstvo rudarstva i energetike finansiralo je 224 miliona i kada se to podeli na 67 opština koje će dobiti te pare to iznosi nešto manje od tri i po miliona po opštini.

Da podsetimo po projektu država daje 25 odsto, lokalna samouprava odnosno opština daje isto 25 odsto i polovinu plaća građanin koji menja svoju stolariju na kući ili u stanu.

- Sve to lepo zvuči, ali za sada se sve svodi na ekspiremnet. Novaca za zamenu stolarije je bilo toliko malo da bi me posle toga još više „bolela glava“. Evo, na primer Boljevac je dobio samo milion dinara, knjaževac 3 miliona, Beograd je dobio 10 miliona… I šta ja da radim sa 10 ili 15 000 evra. Sa tom cifrom ne mogu da zamenim prouzore na jednoj zgradi, a javiće mi se 200 ili ko zna koliko njih. I šta da radim, kome da dam te pare. Da promenim stolariju na četiri ili 10 kuća a da me 190 mrze i psuju, i ne glasaju za nas sutra na lokalnim izborima - kaže jedan od predsednika opština, inače član SNS-a.

- Ovo je odličan markentiški potez za ministarku Zoranu Mihajlović, a šta mi da radimo. Čujem se sa kolegama u drugim opštinama, sada se hvataju za glavu i ne znaju šta da rade – kaže za Aferu ovaj predsednik opštine i dodaje da se nada da će sledeće godine biti mnogo više para u budžetu za ovu namenu i da će i njegova opština učestvovati.

(Glas javnosti/Afera)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR