Glas Javnosti

ŽOFRE: EU će podržati Srbiju da osigura energetsku bezbednost

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Šef delegacije EU u Beogradu Emanuel Žofre rekao je na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović, da će EU podržati Srbiju da sprovede energetsku tranziciju i osigura energetsku bezbednost, saopštilo je ministarstvo.

Žofre je rekao da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i projektima koji će unaprediti sigurnost snabdevanja i diversifikaciju izvora, navedeno je u saopštenju.
On je istakao i da je EU posvećena podršci Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU na njenom putu ka dostizanju karbonske neutralnosti u borbi protiv klimatskih promena, piše portal Ekapija.

Đedović je istakla da je Beograd u uslovima svetske energetske krize zahvalan EU na donošenju hitnog paketa pomoći Srbiji od 165 mil EUR namenjenih za sigurnije snabdevanje energentima.
- EU je važan partner Srbije u oblasti energetske tranzicije - rekla je ona, tokom razgovora o energetskoj bezbednosti Srbije, gasnoj diversifikaciji, projektima u oblasti energetske efikasnosti i podršci EU energetskom sektoru Srbije.

Prema njenim rečima, zajedno se radi na projektu izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će dati doprinos povećanju energetske sigurnosti i omogućiti diversifikaciju ruta i dobavljača gasa.
Podsetila je da to ministarstvo veoma angažovano radi na izradi strateških dokumenata u energetici, koji će, kako je ukazala, podstaći nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, s ciljem smanjenja zagađenja i borbe protiv klimatskih promena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR