Glas Javnosti

Znatno veće plate za poznavaoce veštatčke inteligencije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za poslove koji zahtevaju veštine poznavanja veštačke inteligencije (AI) nude se znatno veće plate od onih koji ne to zahtevaju, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u utorak.

Konsalting kuća PwC proučavala je oglase, objavljene prošle godine, za niz poslova, uključujući programere aplikacija, advokate i računovođe. Utvrđeno je da su plate za uloge povezane s veštačkom inteligencijom u prosjeku 25% veće u Sjedinjenim Državama nego za uporedive poslove u istoj oblasti za koje nisu bile potrebne te veštine. Ta razlika je bila 14% u Ujedinjenom Kraljevstvu i 11% u Kanadi.

Razlike su bile posebno izražene u određenim profesijama: advokati u Sjedinjenim Državama sa veštinama veštačke inteligencije mogli su da zarade premiju na platu od 49%, a finansijski analitičari 33% u poređenju sa radnicima na ekvivalentnim tradicionalnim poslovima.


PwC-ov izveštaj je zasnovan na analiziviše od 500 miliona oglasaza posao u 15 zemalja Severne Amerike, Evrope i Azije.

„Zemlje i sektori koji imaju veliku potražnju za veštinama veštačke inteligencije imaju tendenciju da dobiju veće povišice, posebno ako postoji nedostatak kvalifikovanih profesionalaca“, rekao je Mehdi Sahneh, viši ekonomista u PwC UK, u izjavi koju prenosi Investitor.

Između 2012. i 2023. godine,broj poslova koji zahtevaju AI veštine rastao je 3,5 puta bržeod ukupnog broja svih poslova u proučavanim zemljama, navodi se u izveštaju.

Baret Kupelijan, glavni ekonomista u PwC UK, takođe je primetio da se “skup veština koje poslodavci zahtevaju u zanimanjima izloženim AI-ju menja oko 25% brže od onih koji to nisu.”

„Kako se širenje AI nastavlja, ovaj trend će se verovatno intenzivirati, stvarajući nove poslove i pozicije uz istovremeno smanjenje potražnje za nekim veštinama koje se mogu efikasnije obaviti korišćenjem AI“, dodao je.

Blagodet za produktivnost

Izveštaj je takođe otkrio da produktivnost rada u industrijama koje su najizloženije AI – odnosno u onim u kojima se AI može lakše koristiti za obavljanje određenih zadataka, kao što su finansijske usluge – raste 4,8 puta brže nego u drugim sektorima.


Kompanija postaje produktivnija ako proizvodi istu količinu robe ili usluga, ili više, sa manje osoblja ili sa svojim zaposlenima koji rade manje sati. Veća produktivnost rada je ključni pokretač višeg životnog standarda.

„Rast produktivnosti je ključan za podsticanje rasta realnih plata i održavanje ekonomskog rasta, posebno kada broj radnih sati u ekonomiji može opadati kako stanovništvo stari“, rekao je Rendal Krosner, član odbora za finansijsku politiku Banke Engleske u govoru u utorak.

Poboljšanje produktivnosti je posebno važno za određene zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva, gde je od globalne finansijske krize rasla mnogo sporije nego u godinama pre.

„AI bi mogao biti deo koji nedostaje u britanskoj slagalici produktivnosti, donoseći podsticaj ekonomiji, platama i životnom standardu“, rekao je Sahneh iz PwC-a.

Glas javnosti /B07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR