Glas Javnosti

ZNATE LI KOJA ZEMJA IMA OVAJ POTENCIJAL? Ova zemlja bi mogla da postane treća svetska privreda

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema projekcijama S&P Global i Morgan Stanley, Indija bi mogla da postane treća svetska privreda, odnosno ako prestigne Japan i Nemačku.

Procenjuje se da će nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u proseku iznositi 6,3% do 2030. godine, a više nego udvostručiti u odnosu na sadašnje nivoe do 2031. godine.
- Indija ima uslove za privredni procvat podstaknut offshore poslovanjem, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje - napisali su u izveštaju analitičari Morgan Stanley-a, prenosi portal Ekapija.

- Ti će pokretači učiniti Indiju trećom najvećom svetskom privredom pre kraja decenije.
Projekcija S&P-a zavisi od nastavka trgovinske i finansijske liberalizacije, reforme tržišta rada, kao i o ulaganju u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.
- Indija treba puno toga da nadoknadi u pogledu privrednog rasta i prihoda po glavi stanovnika - rekao je ekonomista Dhiraj Nim, dodajući da su neke od navedenih reformi već pokrenute.
Šta će uticati na rast?
Prema S&P-ovim analitičarima, postoji jasan fokus indijske vlade da država postane središte za strane ulagače, kao i proizvodna sila, a njihovo glavno sredstvo za to je šema podsticaja za jačanje proizvodnje i izvoza. Takozvani PLIS, koji je uveden 2020. godine, nudi među ostalim podsticaje domaćim i stranim ulagačima u obliku poreznih olakšica i odobrenja licenci.
Isto tako, Morgan Stanley procenjuje da će udeo indijske proizvodnje u BDP-u porasti sa 15,6% BDP-a, koliko trenutno iznosi, na 21% do 2031. godine, što implicira da bi se prihodi od proizvodnje mogli povećati tri puta, sa sadašnjih 447 mlrd USD na oko 1.490 mlrd USD.
Globalna recesija mogla bi da dovede u pitanje prognozu Morgan Stanley-ja s obzirom na to da indijska privreda zavisi od trgovine i izvosi 20% svoje proizvodnje.
Takođe, rizici se ogledaju i u kvalifikovanoj radnoj snazi, nepovoljnim geopolitičkim događajima i političkim odlukama u državi.
Iako je ukupni BDP Indije već iznad nivoa pre pandemije, očekivani rast biće mnogo slabiji u poređenju s prethodnim kvartalima, rekla je Sonal Varma, glavna ekonomistkinja Nomure, prenosi sajt Telegraf biznis.
- Realni BDP sada je 8% iznad nivoa pre pandemije u smislu stope rasta, ali u smislu perspektive postoje opasnosti s globalne strane finansijskih stanja - rekla je Varma.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR