Glas Javnosti

ZLATO GRABI PREMA CENI OD 2.000 DOLARA ZA UNCU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene zlata u tekućoj godini porasle su za 14 odsto što je rezultat primene nezapamćenih stimulativnih finansijskih mera koje su preduzele centralne banke širom sveta.  

Cena zlata premašila je cenu od 1.770 dolara za uncu, što je najviše u poslednjih mesec dana. Analitičari tržišta plemenitih metala veruju da je podsticaj za porast cene zlata sumnja u vitalnost oporavka svetske ekonomije od posledica pandemije Covid-19, budući da se zaraza ponovo širi, kako u SAD, tako i u drugim delovima sveta.

Stručnjaci investicione banke „Goldman Saks“ prognoziraju da će u narednih 12 meseci cena zlata dostići 2.000 dolara za uncu. Prema njihovim tromesečnoj i polugodišnjoj prognozi zlato će koštati 1.800, odnosno 1.900 dolara po unci.

Analitičari očekuju da potražnja razvijenog tržišta ostane snažna i tokom ekonomskog oporavka, zbog viskokog stepena nesigurnosti nakon epidemiološke krize. Prema oceni „Goldman Saksa“ potražnja za investicijama u zlato ima tendenciju da preraste u ranu fazu ekonomskog oporavka. Istovremeno raste i potražnja na tržištu u razvoju, stimulisana slabijim dolarom.

Da bi cene zlata dostigle višu vrednost od 2.000 dolara za uncu, inflacija u SAD morala bi biti viša od 2,0 odsto, koliko je predvideo FED.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR