Glas Javnosti

ŽIVOT NA KREDIT: Građani zaduživanjem održavaju životni standard

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kada zakaže novčanik, tu je kredit. Gotovinski krediti su od prošlog novembra preuzeli primat nad stambenim, pošto su građani zaduživanjem pokušavali da održe kakav takav životni standard.

Od prvog do prvog. Slikoviti opis standarda građana, za koji više ni redovna plata često nije dovoljna.

S obzorom na rast cena, svakodnevne potrebe i visinu plata i svakodnevne potrebe ljudi su prinuđeni da privremeni spas traže u kreditima. Pa posle nekog vremena i u njihovom refinansiranju. I tako se ulazi u ekonomsi rečeno spiralu, a narodski vrzino kolo iz kog je je teško i skupo izaći.

„Kad imate visoke inflatorne pritiske, da biste zadržali sa sjedne strane vaš standard vi ste prinuđeni da ako to iz plate ne možete da isfinansirate da idete ka bankama“, objašnjava Milan Nedeljković, vanredni profesor na FEFA.

I ka bankama se ide. Iz godine u godinu sve je više keš pozajmica. Udruženje banaka objavljuje – skoro milion i 250 hiljada partija gotovinskih kredita je otvoreno u bankama. Toliko da je ukupna suma keš kredita premašila i stambene. Gotovinskih je oko šest milijarid evra, stambenih 5,64 milijarde.

A za šta se pozajmljuje – popravka po kući, novi aparat, nameštaj ili garderoba, ponekad i redovna plaćanja kao što su registracija automobila ili poneki put. Može li se bez toga. Beograđani kažu da ne.

„Mislim da ne može pogotovo ako imamo u vidu prosečnu platu u Srbiji i Beogradu i prosečnu cenu potrošačke korpe“.

„Nikad kredit u životu nisam uzeo“.

„Verovatno da je potrebna neka ‘pomagalica“.


(Foto: Jutjub)

„Za kola se uzimaju krediti, za neke kućne stvari uglavnom ne“.

„Ja imam kredit, ali ne mogu da živim. Moram da radim još pet posova. Dobro, nije pet, ali dva. I posle njih moram da radim posao, šta da radim“.

„Ne može ni sedam dana da se preživi sa platom“.

Pitanje je dokle će tako moći. Dosad su neke stvari i išle na ruku onima koji pozajmljuju – dugi rokovi otplate i ne tako visoke kamate. Ali..

„Mislim da smo sada u situaciji da je keš kredit mnogo skuplji nego što je bio pre dve godine i sad treba dobro da razmislim da li mi je taj keš kredit potreban ili ne. Naravno, ako sam u bezizlaznoj situaciji ja ću morati da idem ka tome, ali ako već uzimam keš kredit za nešto što bi se moglo posmatrati kao neka ne nužna stvar za mene, onda možda u ovoj situaciji nije dobra stvar da to uradim“, objašnjava Milan Nedeljković, vanredni profesor na FEFA.


Glas javnosti/D01S

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR