Glas Javnosti

ZIĐIN: NE IZVOZIMO ZLATO, prodajemo ga Narodnoj banci Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Srbija Ziđin Koper saopštila je da je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije (NBS) prodala pet tona i 742 kilograma zlata, kao i da je ove godine za šest meseci proizvedeno, prodato i isporučeno NBS ukupno 852 kilograma zlata.

Dozvola za izvoz nije tražena, jer zlato koje kompanija proizvede ostaje u Srbiji, navedeno je u saopštenju, prenosi Fonet.

Celokupna količina proizvedenog zlata, kako je naglašeno, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi NBS, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, Srbija Ziđin Koper mogla bi da traži dozvolu za izvoz.

"To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji", naglasili su iz Srbija Ziđin Koper.

Ukazali su i da je kilogram zlata 4. jula vredeo 58.119,62 dolara, a da se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, kako se navodi, Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama zlata deponovanog u trezorima NBS, a gotovo sva količina tog zlata proizvedena je u Srbija Ziđin Koperu.

Pozivajući se na podatke Svetskog saveta za zlato, kineska kompanija ističe i da se na drugom mestu u regionu nalazi Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, sledi Slovenija sa 3,2 tone i Bosna i Hercegovina koja ima tri tone zlata. Na poslednjem mestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi 100 rangiranih zemalja.

Saopštili su i istorijske podatke o proizvodnji zlata u Boru, i naveli da se zvanična statistika o dobijenoj količini zlata vodi od 1938. godine.

"Od tada do decembra 2018. u nekadašnjem Rudarsko-topioničarskom basenu Bor proizvedeno je oko 160 tona zlata", naveli su iz Srbija Ziđin Koper. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR