Glas Javnosti

Жене при ЗАПОШЉАВАЊУ и даље у НЕПОВОЉНИЈЕМ положају од мушкараца

Ekonomija
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

За исти посао плаћене 16 одсто мање Припаднице лепшег пола у нашој држави још су у знатно неповољнијем положају од мушкараца при запошљавању

ЖЕНЕ у Србији су и до 16 одсто мање плаћене за исте послове од мушкараца, а чак 40 одсто њих је ван тржишта рада. Према подацима Републичког завода за статистику, стопа запослености припадница слабијег пола је 38,1 одсто и 14,7 процентних поена је нижа у односу на 52,8 одсто код мушкараца. Мера забране запошљавања у јавном сектору имала је знатно већи негативан утицај на жене, него на мушкарце, показују истраживања. Равноправност на тржишту рада и запосленост радно способних жена није само питање људских права, већ кључни фактор привредног развоја. И ове године, као и претходних, високи државни функционери поручују да ће се посебно фокусирати на решавање тог проблема. До сада су помаци били слаби, мада постоје бројни програми намењени подстицању женског предузетништва.

На једном таквом пројекту сарађиваће Привредна комора Србије и компанија "Кока-кола" које су јуче потписале Споразум о сарадњи у оквиру новог програма подршке женама, који је намењен њиховом економском оснаживању. Истакнутно је да су оне 16 одсто мање плаћене за исте послове од мушкараца.

Директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић истакла је један од приоритета Владе Србије унапређење предузетништва, посебно женског, који је "снажан ресурс новог запошљавања".

- У ПКС је формирана Секција за женско предузетништво, која има за циљ економско оснаживање свих жена - казала је Симанићева. - У плану је организовање читавог низа радионица и едукација како би се њихово пословање дигитализовало и бизниси постали конкурентни и одрживи.

Додала је да је ПКС заједно са Владом радила на програму подршке женама из Сигурне куће, како би имале шансу да након изласка започну самосталан живот.
Већи терет реформе јавне управе у нашој земљи поднеле су жене, показује "Истраживање о утицају мера штедње на положај жена у Србији", које су спровели Фондација за развој економске науке, УН Њомен и Амбасада Канаде. Мере уведене од 2015. године, а које подразумевају смањење плата и забрану запошљавања у јавном сектору имале су знатно више негативног утицаја на припаднице слабијег пола. Разлог је што су доследно примењене у секторима образовања, здравствене и социјалне заштите, као и у јавној управи где већину запослених чине жене, али не и у јавним предузећима где је запослено скоро 70 одсто мушкараца.

У анализи положаја жена на тржишту рада коју је урадило удружење "Жене на прекретници" наводи се да су младе запослене жене додатно угрожене када оснивају породицу и постају мајке. Оцењено је да су жене на крају каријере прве на удару отпуштања у случају технолошког вишка или реструктурирања. Њих 260.000 у добу од 45. до 64. године није остварило право на пензију, а 14,6 одсто је одустало од тражења посла због безуспешних покушаја да се запосле.

СТАТИСТИКА ЕУ

ИСТРАЖИВАЊЕ европске агенције за статистику "Евростат", показује да је стопа запослености жена у ЕУ 67 одсто и да је за 12 процентних поена нижа него код мушкараца. Међу чланицама ЕУ, Шведска има највише запослених припадница слабијег пола, што је 80 одсто, док је Италија на 53, а Грчка на 49 процента.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR