Glas Javnosti

Žene ispred fabrike u Inđiji satima stajale na Suncu da bi dobile otkaz

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na temperaturi većoj od 30 stepeni desetine žena zaposlenih u fabrici IGB Automotive stajale su u ponedeljak i po nekoliko sati ispred zgrade kompanije u Inđiji čekajući da od nadležnih dobiju otkaz.

Zbog, kako im je objašnjeno, krize koja je dovela do pada proizvodnje od 45 odsto u fabrici koja već 13 godina u Srbiji proizvodi opremu za automobile, njih 176 ovih dana proglašeno je tehnološkim viškom.

- Čekale smo ispred zgrade, samo su jednu ženu sa štakom i jednu sa detetom pustili da uđu unutra, da ne stoje ispred. Došle smo da potpišemo otkaz koji su nam najavili 22. juna na oglasnoj tabli. Poslovođa nam je i pre toga najavio da će oni sa najviše bolovanja biti otpušteni, kaže za Danas jedna od sada već bivših radnica ove fabrike.

Posle više od četiri godine od utorka više nema posao.

- Imala sam ugovor na neodređeno, kao i sve ostale žene koje su dobile otkaze. Rekli su da je zbog bolovanja i našli neke popravke i škartove. Meni su našli i za 2018, kada nisam radila jer sam bila na trudničkom, napominje naša sagovornica, majka malog deteta.

Neke od zaposlenih koje su na suncu čekale da stave potpis na svoju „presudu“ bile su na bolovanju, zbog operacija, bolesne male dece. U firmi koja je do skoro imala više od 2.200 zaposlenih, 90 odsto su žene.

Otpuštene su zbunjene, ne znaju da li da tuže firmu, hoće li to imati efekta ili će samo izgubiti i živaca i novca.

Kompanija IGB Automotive hvaljena je kao sjajna investicija koja je u nekoliko navrata i po dolasku 2007, ali i prethodnih godina kada je otvarala nove pogone dobijala pomoć države.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR