Glas Javnosti

ŽELE SARADNJU SA DOMAĆIM PRIVREDNICIMA: Kompanije iz Turske žele da ulažu u Srbiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Turske kompanije zainteresovane su za investiranje u našu zemlju i saradnju sa domaćim privrednicima, istaknuto je na sastanku Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije sa predstavnicima Industrijske komore Istanbula.

U Privrednoj komori Srbije predstavnicima devet kompanija iz sektora opreme za osvetljenje, predstavljeni su uslovi poslovanja i investiranja u Srbiju.
Navodeći da su veoma zainteresovani za ulaganje u našu zemlju, a u cilju daljeg produbljivanja privredne saradnje, Industrijska komora Istanbula pozvala je predstavnike Privredne komore Srbije da sa delegacijom domaćih kompanija u narednom periodu posete Istanbul, navedeno je na sajtu PKS-a, prenosi portal Ekapija.

Industrijska komora Istanbula je najveća privredna komora u Turskoj sa najvećim brojem kompanija članica.
Turska je jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije, kako na bilateralnom i multilateralnom nivou, tako i u okviru regionalne sradnje.
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Turskom iznosila je prošle godine gotovo 2,5 mlrd EUR. Tokom 2022. naš izvoz je dostigao 434,2 mil EUR, što je povećanje od 49,9% u odnosu na 2021. godinu. Uvoz iz Turske je prošle godine premašio cifru od milijardu evra beležeći povećanje od 40,2% u odnosu na 2021. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu iznosila je 21,5%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Turska je 6. uvozni i 21. izvozni partner Srbije.
U sklopu posete Srbiji, predstavnici turskih kompanija održaće poslovne razgovore sa domaćim kompanijama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR