Glas Javnosti

“Затрпаће нас ПРАЗНЕ флаше“: Мали трговаци ЗАБРИНУТИ због предлога за увођење кауције на пластику

Ekonomija
Autor: Novosti.rs/foto: pixabay

Мали трговци забринути због предлога министарства животне средине за увођење кауције на пластику

Бура коју је последњих дана у јавности изазвало увођење система плаћања кауције за једнократну амбалажу прелила се у уторак на јавну расправу на којој је представљен Нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду. Оцењено је да је предлог "преурањен, недовршен и да ствара велике проблеме у имплементацији".

На скупу, који је одржан у Привредној комори Србије, тензије је донекле умирила најава Министарства за заштиту животне средине да предложено решење није коначно и да ће Радна група наставити да се састаје како би дефинисала модел који ће бити прихватљив и за привреду и за грађане. Још није јасно ко ће сносити финансијски терет функционисања депозитног система, јер ће се то тек дефинисати у даљем раду на предлогу.

Представници трговаца, индустрије, оператери система управљања амбалажним отпадом и рециклери, истакли су да су изненађени објављивањем Нацрта, јер Радна група није завршила посао, као и да кључни закључци који су донети на овом телу нису усвојени. Најважнији захтев је био да се прво уради детаљна анализа ефеката увођења депозитног система, а тек након тога измене закона и поџаконска акта. Зато су затражили да се врате за сто и наставе где су стали.

Секретар Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић упозорио је да су мали трговци у паници.

Питају како ће у 50 квадратних метара да сместе велики апарат за амбалажни отпад - навео је Малиновић. - Више од 80 одсто објеката у малопродаји је мање од 200 квадрата укупне површине, а не само продајног простора. Предлог је недоречен, неуређен и ствара велике проблеме у имплементацији.

Помоћник министра заштите животне средине, Филип Абрамовић, рекао је да предложено решење није коначно и да ће Радна група наставити са радом након завршетка јавне расправе, која траје до 12. марта. Истакао је да је циљ Министарства да се терет увођења депозитног система не превали ни на грађане, нити на привреду.

- Хоћемо да направимо финансијски систем који ће сви да прихвате и да прикупљају отпад, како би се смањила његова количина и заштитила животна средина - рекао је Абрамовић. - Није ми јасна забринутост привреде и где је у Нацрту било какав терет на вашу штету.

Малиновић му је одговорио цитирајући одредбу у предложеном решењу, према којој крајњи снабдевач, односно продавац, мора да наплати кауцију за једнократно паковање, као и да прихвати амбалажу када је потрошач донесе и да му врати наплаћени износ.

- Ово је блокада читавог система малопродаје - истакао је Малиновић. - То значи да са било којом амбалажом свако може да оде у "СТР Жика" и да тражи новац.

Абрамовић је одговорио да не тврди да је то идеалан први нацрт и да ће се рад на решењима наставити.


РЕШЕЊЕ НА БРЗИНУ

ИЗВРШНИ директор Савета страних инвеститора Александар Љубић упитао је - зашто се журило са објављивањем Нацрта.

- Неопходно је да Радна група настави рад, да се ова област уреди на прави начин, а не ад хок, одлуком министра - казао је Љубић. - У предлогу су сада само општа места, а све што је кључно остављено је да се реши поџаконским актима.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR