Glas Javnosti

ZAŠTO SU JAJA POSKUPELA ŠIROM SVETA? Omlet postao luksuz

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene hrane su na globalnom nivou u proteklih godinu dana najviše gurale inflaciju, ali su jaja u mnogim državama isplivala kao jedan od proizvoda koji je ubedljivo najviše poskupeo. Proteinski doručak je skuplji i u Americi i u Evropi, a ovih dana su i Rusi u svojim tanjirima osetili značenje izraza "skup kao Svetog Petra kajgana".

O njihovoj ceni pričao je i predsednik Rusije Vladimir Putin i objasnio da je uzrok poskupljenja povećana tražnja, koju proizvođači nisu ispratili povećanjem proizvodnje, a na vreme nisu uvezene ni neophodne količine iz inostranstva. Potrošači širom sveta neretko su bili šokirani cenama proteklih meseci, a analiza Gugl trendova je pokazala da su ove godine u svih 50 američkih država i okruga Kolumbija jaja bila na vrhu upita za pretragu "Zašto je _ tako skupo?" Cena pakovanja od deset jaja u SAD je porasla na 4,82 USD u januaru 2023. Od tada je pala na 2,14 USD, ali je to i dalje gotovo duplo više od cene od 1,3 USD, koliko su koštala pre drastičnog poskupljenja.
Trend rasta cena prelio se i na Srbiju, iako su cene kod nas već nekoliko meseci stabilne, ali veoma visoke. Krajem 2020. godine prosečna cena kokošijeg jajeta u prodavnicama u Srbiji je bila 13 dinara, godinu dana kasnije skoro 16, dok je u decembru prošle godine jaje u proseku koštalo 21 dinar.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku iz prve nedelje decembra, najčešća cena jaja u prodavnicama u 17 gradova koje statističari prate je bila 22 dinara, dok su na pijacama u rasponu od 18 u Smederevu i Kraljevu do 26 dinara u Valjevu.
To su prosečne cene koje beleže statističari, ali se na tezgama i u mlečnim halama jaja prodaju i za 40 dinara, ali ona koja proizvođači predstavljaju kao najkvalitetnija - organska, od koka koje šetaju po dvorištu.

Tri faktora uticala na rast cena jaja
 
Cene jaja u celom svetu u drugoj polovini prošle godine drastično su porasle, a uz cene stočne hrane i energenata, najviše je na taj rast uticala epidemija ptičjeg gripa.
- U Evropi je glavni razlog za poskupljenje ptičiji grip, jer je ova bolest koja je karakteristična za divlje ptice ušla na farme. To je uticalo na količinu jaja koja su na tržištu i zbog veće potražnje došlo je do drastičnog rasta cena. Kod nas je pik bio krajem prošle godine i drži se ta cena, oko 22 dinara u Beogradu, dok u unutrašnjosti ona manja mogu da se nađu i za 15 dinara - kaže Nenad Budimović, predsednik Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije za RT Balkan. On ne očekuje da će cene jaja u Srbiji rasti, jer smatra da proizvođačima ide na ruku što su pale cene žitarica, a stočna hrana je osnovni parametar za formiranje cene jaja.
- Nema nekog velikog razloga za rast cena. Parametri su isti kao početkom godine i jaja ima dovoljno - kaže Budimović.
On smatra da bi država trebalo da ubrza proces i da obezbedi proizvođačima lakši izvoz jaja na tržište Evropske unije.

- Mogli bismo da izvozimo u EU, kao što to rade Bosanci i Makedonci, ali to ne radimo. U EU je velika potražnja i za kokošijim mesom i za konzumnim jajima. Mi nismo na listi država koje mogu da izvoze u EU i država bi trebalo pod hitno da usaglasi i da omogući da proizvođačima da izvoze u Grčku, Austriju, Švajcarsku i ostale zemlje koje imaju potrebu za pilećim fileom i konzumnim jajima. Njima kad nešto treba, oni to završavaju i odobravaju, ali potrebno je da država uskladi te sertifikate i da budemo na listi zemalja koje mogu da izvoze - ukazuje Nenad Budimović.
Dodaje da bi to bio dobar prostor da ljudi prodaju viškove, ali i da se proizvodnja poveća.
U Rusiji jaja poskupela više od 46%
 
Od početka godine cena kokošijih jaja u Rusiji je porasla za 46,2%, što ih čini prehrambenim proizvodom koji je najviše poskupeo u zemlji. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da su vlasti već odlučile da povećaju uvoz "u odgovarajućem obimu" i da će se situacija "bez sumnje popraviti", jer su pre najmanje dve nedelje vođeni razgovori sa Ministarstvom poljoprivrede. Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roselhoznadzor) je dozvolila isporuku konzumnih jaja iz Turske, a Vlada je takođe odobrila nultu carinu na uvozna jaja od 1. januara do 30. juna 2024. godine. Ministarstvo za ekonomski razvoj je podsetilo da je uvozna carina na jestiva jaja 15% cene proizvoda. Ministarstvo očekuje da će dobavljači uvesti 1,2 milijarde jaja u Rusiju pod bescarinskim uslovima. Očekuju da će isporuke početi iz Turske, Azerbejdžana i drugih obližnjih zemalja.
Sve te mere trebalo bi regulišu odnos ponude i potražnje i da utiču na pad cena jaja.


Glas javnosti/ B03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR