Glas Javnosti

ZAŠTO JE IZDVOJENO 580 MILIONA EVRA za metro koji još uvek nije počeo da se gradi?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Novim rebalansom budžeta predviđeno je 580 miliona evra za izgradnju prve faze beogradskog metroa.Zanimljivo je da se u skoro svakom predlogu budžeta  godinama unazad nalazila stavka za ovaj projekat, čija izgradnja, iako godinama obećavana,još nije počela.

Predviđeno je da metro u prestonici ukupno košta 4,8 milijardi evra i da se gradi u tri faze, prva faza bi koštala 1,8 milijardi evra. Međutim, po pitanju ove investicije nije urađeno gotovo ništa, a novac je uveliko izdvojen za gradnju (?), što se vidi i u  Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu. 

Novac koji se ulaže navodno u metro je i 2019 godine bio upitan, jer je osnovano Preduzeće za gradnju metroa koje ima 17 zaposlenih, od kojih se pet njih vode kao direktori. Za plate u ovom preduzeću je izdvojeno 50 miliona dinara iz budžeta u 2019. godini. Takođe jedini "posao" koji je obavljen u ovoj firmi, a tiče se metroa, jeste  Projekat o uticaju metroa na životnu sredinu, a koji je državu koštao 100 miliona dinara. 

Izgradnja metroa se navodno planira za 2021. godinu, mada špekulisanje o početku gradnje traje od 2011. godine, a jedino što se uradilo jeste "prodaja" lažnih karata građanima pred izbore...

Novac za ovu namenu se pojavljuje u budžetu već nekoliko godina, bez bilo kakvog pomaka po pitanju tog famoznog početka gradnje još famoznijeg metroa.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR