Glas Javnosti

Zaposleni u Lajkovcu imaju zavidne plate

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Okosnicu privrede ovog kraja čine prirodni resursi, odnosno eksploatacija uglja i kamena.

Lajkovac – ovo mesto u Kolubarskom okrugu broji oko 15.000 stanovnika, a plate su u samom vrhu kada je reč o Srbiji. Prosečna zarada u tom gradiću iznosi 73.552 dinara. Okosnicu privrede ovog kraja čine prirodni resursi, odnosno eksploatacija uglja i kamena. Zbog blizine Rudarskog basena „Kolubara“, čak 52,54 odsto stanovnika zaposleno je upravo ovde, navodi se na zvaničnom sajtu Opštine Lajkovac.


A kako je objašnjeno na portalu „Lajkovac na dlanu“, koji je upućen u opštinska dešavanja i prilike, Lajkovac je uvek bio među opštinama sa najvećim primanjima u Srbiji. Taj prosek vuku oni koji su zaposleni u EPS-u, odnosno Kolubari. Neki koji su na rukovodećim pozicijama imaju platu i po 300-400 hiljada dinara, neki na nižim pozicijama imaju 70, a statistika i funkcioniše tako što se sve računa, navodi portal.

I zaista, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleni u javnim državnim preduzećima u oktobru su prosečno zarađivali 88.552 dinara. Budući da Rudarski basen Kolubara pripada Elektroprivredi Srbije, koja je još uvek javno državno preduzeće, jasno je da upravo ove plate najviše utiču na ekonomsku sliku Lajkovca i „izvlače“ prosek, prenosi Nova.

Da li će plate još rasti?

Nemačka kompanija IGB Automotiv, koja se bavi proizvodnjom auto-delova, početkom novembra otvorila je pogon u Lajkovcu. Tom prilikom, posao je dobilo oko 200 radnika, mahom žena. Budući da je pogon tek otvoren, podaci Republičkog zavoda za statistiku koje će biti objavljivani narednih meseci pokazaće da li je prosek još više podignut ovom investicijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR