Glas Javnosti

ZAPADNI BALKAN BEZ ROMINGA: Minuti, poruke i gigabajti kao u nacionalnom saobraćaju, a jeftinije ‘halo’ i za Grčku

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut roming. Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto.

Dok se potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju.

"Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji", objasnio je generalni direktor A1 za Srbiju i Sloveniju Dejan Turk, a preneo RTS.

Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama u nacionalnom saobraćaju.

Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na fair usage, odnosno umerenu potrošnju. Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.

 

Preporuka je da se korisnici, pre nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja.

Ukidanje rominga deo je sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, prvog dana "Digitalnog samita Zapadnog Balkana".

Rominga u Grčkoj niži od 50 do 90 odsto

Cene telefoniranja u romingu sa Grčkom od danas će za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga naših operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Shodno tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 109,9 dinara na 49,9 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 44,9 na 11,9 dinara, SMS popruke sa 27,9 na 5,9 dinara a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo 1 dinar.

Svi pozivi prilikom boravka u Grčkoj u mobilnoj mreži A1 su sniženi sa 99 na 49 dinara, SMS poruke umesto 29 dinara sada koštaju 14,9 dinara, a megabajt prenosa podataka je snižen sa 1.013,8 dinara na 92 dinara, a od 9. jula biće 1 dinar.

 

Odlazne pozive iz Grčke pojeftinio je I Telekom Srbija sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazne pozive sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo 4 dinara, a prenos podataka umesto pređašnjih 600 dinara sada koštaju samo 1 dinar.

Ministarka Matić je podsetila  da Memorandum koji je potpisan u maju ove godine podrazumeva podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa.

-Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima, već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka- navela je ministarka Matić.

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR