Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆI SKOK CENA STANOVA: Ne može da se nađe garsonjera ispod 300 eur i to nije sve

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene stanova vrtoglavo rastu, što se može videti i po ponudi kada su u pitanju cene iznajmljivanja. Tržište nekretnina u Srbiji kao i cene kvadrata udaraju građane po džepu

Mesečne kirije u prestonici već su porasle. Poskupljenja su prvo bila stidljiva, od pet do najviše 10 odsto, ali poslednjh mesec dana sve je više primera u koje je teško i poverovati. Sve više Ukrajinaca u Beogradu, prinuđenih da zakupljuju stanove, podigli su tražnju za kvadratima, a takvu činjenicu iskoristii su i zakupodavci.

Praktično, za iznajmljivanje stana od oko 50 kvadrata u centru Beograda potrebno je u proseku izdvojiti oko 500 evra, a za one luksuznije, kirija ide i do 1.000 evra. Cene su istovremeno rasle i na manje atraktivnim lokacijama, pa je tako kirija za stan na Zvezdari od 45 kvadrata skočila sa 300 na 400 evra.

Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala Nekretnine.rs kaže da je pojačana tražnja ruskih i ukrajinskih državljana upravo uticala na to da zakupodavci iskoriste situaciju i da podignu cene mesečnog najma, kako na atraktivnim, tako i na manje na manje atraktivnim lokacijama.

- U nekim ekstremnim slučajevima, kada je reč o luksuznim stanovima, kirije idu od 800 evra, preko hiljadu, pa čak i do 3.000. Imamo slučajeve i da zakupodavci luksuzijih stanova sve češće pritišću stanodavce da izađu ne bi li uzeli veće pare, a neretko se dešava, da zbog straha da se ne nađu na ulici, više para za kiriju nude i sami stanari - kažu nam sagovornici upućeni u ovu problematiku - prenposi Blic.rs

Studenti već muku muče sa stanarinama

Statistika govori da stanove najčešće zakupljuju mladi, te mlađi bračni parovi, ali i da dobar deo godine u njima masovno provode studenti. Oni u potragu za stanom kreću već u junu, u avgustu i septembru su mahom svi već useljeni, te je sada pitanje koiko će ih ove godine i plaćati.

Sada je već činjenica da u Beogradu ne mogu da pronađu pristojan stan ispod 300 evra, i to bez režija.

- Tražim stan već neko vreme i nailazim na svašta. Ono što se nudi za 200 evra, često nije ni useljivo, a nešto na šta bih i pristala košta ne manje od 300. Ako tome dodam režije, to je 400 evra mesečno, a garsonjeree su u pitanju, ne veće od 35 kvadrata. Čak i da živim sa cimerom skupo je i skuplje i za 100 evra nego prošle godine - kaže nam Miloš. L. iz Užica koji dve godine studira na Pravnom fakultetu u Beogradu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR