Glas Javnosti

Zabrana izvoza ulja, deterdženta, maski, rukavica...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Privredna komora Srbije objavila je sedam uredbi i dve odluke za primenu ekonomskih mera za pomoć privredi, a koje predviđaju emisiju državnih zapisa Srbije u iznosu od 35 milijardi dinara, odnosno zabranu izvoza određenih proizvoda.

Objavljene su Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid 19, Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti, kao i Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid 19.

Privrednici mogu da se obaveste i o sadržaju Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja štetnih posledica prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid 19, kao i o Uredbi o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovida izazvane virusom SARS-CoV-2.

Objavljene su i Uredba o pomeranju roka za podnošenje tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kao i Uredba o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja za vreme vanrednog stanja.

Privredna komora objavila je odluku o emisiji državnih zapisa Republike Srbije i Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Srbija će ponuditi državne zapise 14. aprila u iznosu od 35 milijardi dinara sa nominalnom vrednošću od 10.000 dinara, a datum dospeća je 22. april 2021. godine.

Što se tiče zabrane izvoza osnovnih proizvoda, prema odluci Vlade Srbije, zabranjuje se izvoz semena suncokreta u ljusci, sirovog ulja suncokreta, melase od šećerne repe, sapuna, vlažnih maramica, osim za bebe, deterdženata osim toaletnih kuglica i tableta za mašinsko pranje sudova, rukavica od plastičnih masa, pelena za decu i odrasle, maski - plastičnih i sa filterom, prekrivki za tekstilnu upotrebu, hirurških odela od papira, papirnih maski, zaštitnih gumenih odela, rukavica, varikine i ostalih dezinfekcionih sredstava, asepsola i alkohola, kao i zaštitnih naočara.

(Izvor: 021/FoNet)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR