Glas Javnosti

Velika zarada: Evo koliko naši poznati glumci zarađuju

Kultura
Autor: Glas javnosti

Što je glumac popularniji to je, logično, i njegova zarada veća.

Koliko zapravo zarađuju glumci u Srbiji? Na ovo pitanje nije lako dati odgovor budući da cifra zavisi od mnogo faktora. I dok pojedini glumci nakon odigrane uloge u nekom projektu mogu da priušte sebi putovanje na egzotičnu destinaciju, luksuzni automobil, sat i markirane "krpice", drugi skromnije žive od ove umetnosti. 

Plate glumaca zavise, pre svega, od toga koliko je neki glumac angažovan u projektima, broja snimajućih sati, veličine uloge... Danas među najčešće viđenim glumcima u domaćim projektima su Nebojša Dugalić, Nebojša Milovanović, a tu su i Nela Mihailović, Sloboda Mićalović; Nataša Ninković i Igor Đorđević. Njih smo najčešće gledali na ekranu u proteklom periodu i to u različitim izdanjima.

Honorari mogu biti po satu, dnevni ili mesečni, a zarade pojedinih glumaca navodno dosežu i do 200.000 evra na godišnjem nivou.

Mnoge mlade glumice, poput Nine Janković, Ivane Dudić i Tamare Dragičević zarađuju i od promovisanja određenih kozmetičkih proizvoda i usluga, butika i salona lepote na svojim Instagram profilima. A kada im pođe za rukom da na društvenim mrežama skupe više od 100.000 pratilaca, za jednu objavu uzimaju od 1.000 do čak 5.000 evra. Uz to, tu su i razne kompenzacije za luksuzne destinacije, satove, garderobu... 


Veliku zaradu glumci ostvaruju od reklama, a za najplaćenijeg glumca važi Miloš Biković. On u Srbiji navodno uzima oko 2.000 evra po danu snimanja, dok je ta cifra daleko veća kada snima u Rusiji. Kako se ranije pisalo u medijima, jedan Bikovićev dan na setu za komediju "Sluga", najgledaniji film u istoriji ruskog bioskopa, koštao je 420.000 rubalja (oko 5.200 evra). Budući da je snimanje ove komedije trajalo 39 dana, računica kaže da je srpski glumac zaradio više od 200.000 evra. Film je prošao veoma uspešno i zaradio je više od 50 miliona evra.

Od zarade u seriji "Igra sudbine" Milica Milša pazarila je luksuzni penthaus, a veliku lovu po projektu uzimaju Miki Manojlović i Aleksandar Berček.

Stariji glumci koji su godinama gradili karijeru u Srbiji tvrde da je situacija potpuno drugačija i da u glumi nema para. Na ovu temu govorio je svojevremeno Milenko Pavlov.

- Nema love u glumi. Plate nam nisu bile velike, ali ni honorari od uloga. Nikad nisi mogao da kupiš stan, a ni nova kola. Ceo život vozim polovnjake. Mi smo važni ovom narodu. Umetnost je bitna. Mi smo tu da ih opominjemo i oplemenimo. Hvala bogu da danas neki imaju para da kupe novi auto. Kusturica je zaslužio da ima 100 miliona jer je veliki reditelj sa svetskim nagradama. On nas je proslavio u svetu. Ne bi znali gde je ta Srbija - ispričao je poznati komičar za Kurir.

Za pojedine koji su završili svoj radni vek obezbeđena je nacionalna penzija, a ona iznosi od 50.000 do 70.000 dinara.

 


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR