Glas Javnosti

Za podršku domaćim preduzetnicima dve milijarde dinara iz budžeta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici su temelj i pokretačka snaga privrede Srbije i za ovu godinu su za programe finansijske podrške tom sektoru iz budžeta namenjene dve milijarde dinara, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva privrede Milan Čukić.

„Podsticaj mikro, malih i srednjih preduzeća je imperativ napretka srpske ekonomije. Istakao bih program podrške kroz bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećime za nabavku opreme u oblasti proizvodnje i izvođenja građevinskih radova u vrednosti od 1,4 milijarde dinara, zajedno sa sredstvima iz donacija EU“, kazao je on na skupu „Dani otvorenih vrata sa preduzetnicima“ u Privrednoj komori Srbije (PKS), prenosi Beta.

Dodao je i da je opredeljeno oko 900 miliona dinara bespovratnih sredstava za program podsticaja preduzetništva kroz razvojne projekte za sektore proizvodnje, izvođenja građevinskih radova, računarskog programiranja, visokotehnoloških usluga, reciklaže i pripreme i posluživnja hrane i pića.


„Početnicima u poslovanju i mladima je u ovoj godini na raspolaganju ‘Program podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku’, a budžet opredeljen za tu namenu je oko 300 miliona dinara“, rekao je Čukić.

Istakao je i da je strategija Ministarstva privrede da mikro, mala i srednja preduzeća budu nosioci ubrzanog, održivog, ekonomskog, društvenog i inkuluzivnog razvoja Srbije, a jedan od posebnih ciljeva je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i smanjenje prepreka za poslovanje.

„Pored obezbeđivanja finansijske pomoći, obezbeđena je i kvalitetna savetodavna usluga, kako bi mikro, mala i srednja preduzeća povećala svoju konkurentnost i produktivnost, a na raspolaganju su brojne obuke i paketi usluga za mlade i žene preduzetnice“, kazao je Čukić.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simić kazala je da privrednici na skupu u komori mogu da čuju detalje o programima koji su raspisani za nabavku nove proizvodne opreme, za unapređivanje poslovanja, starapove, žensko i omladinsko preduzetništvo, trajna obrtna sredstva, tekuću likvidnost, ali i o nefinasijskoj podršci koja se odnosi na usluge obuke i mentoringa.

Posebno je istakla usluge PKS koje predstavljaju snažnu podršku poslovanju i svrstavaju se u nefinansijsku pomoć. „Tako PKS može za privrednike da organizuje B2B sastanke, da pruži pomoć pri odlasku na sajmove i izlasku na strana tržišta“, rekla je Simić.


Dodala je i da PKS ima i niz elektronskih usluga i na taj način podstiče mala i srednja preduzeća da digitalizuju sopstvene poslovne procese.

„Sektor preduzetništva PKS tokom čitave godine organizuje i niz besplatnih edukacija i obuka u vezi sa različitim temama, a radi unapređenja veština preduzetnika, kako bi bili kompetentniji da što kvalitetnije vode sopstvene biznise“, navela je Simić.

Okupljenim privrednicima u PKS detalje u vezi sa programima podeške za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike predstavili su pored Ministarstva privrede i Fond za razvoj Srbije, Razvojna agencija Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR