Glas Javnosti

ZA OVAJ POSAO DNEVNICA IDE DO 50 EVRA, A NEMA KO DA RADI: Gazda daje hranu i smeštaj

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dnevnica za berače malina ove sezone ide i preko 5.000 dinara, dok pojedini malinari svojim radnicima daju čak 50 evra za dan.

Malinari u Srbiji su se prošle godine suočili da manjkom radne snage na domaćem tržištu, a mnogi od njih već sada strahuju da će se i ovogodišnje slutnje obistiniti.

Naime, dnevnica za berače ide i preko 50 evra za dan, a ukoliko gazda daje hranu i smeštaj, onda je u dogovoru sa radnikom nešto manja.



Podsetimo, s obziorm na to da je prošle godine bio primetan manjak domaće radne snage kao moguće rešenje za uzgajivače navodila se mogućnost upošljavanja radnika iz Istočne Evrope, ali i iz Azije, koji su u Srbiji već angažovani na drugim sezonskim poslovima.

Malinari su saglasni sa tim da berba malina nije lak, ali je dobro plaćen posao.

Malinar Vladan Rajaković rekao je da će ove godine prinos biti dosta bolji.


- Sneg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima.

Problem može da bude u ceni koju nagađamo da će biti 200-300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage - požalio se Rajaković.

Glas javnosti/Kurir

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR