Razlog je, kako kaže, to što je Kina prestala s uvozom zbog pandemije i epidemije Afričke kuge svinja u Evropi, pa su se pojavili veliki tržišni viškovi u EU.
-Cena tovljenika sa srpskih farmi je od 140 do 160 dinara po kilogramu, a proizvođači se suočavaju i sa visokom cenom kukuruza koja učestvuje i do 70 odsto u formiranju cene žive stoke, niskom otkupnom cenom i velikim uvozom- izjavio je Budimović.
-Još uvek nemamo precizne podatke koliko je pala potrošnja mesa, jer su ugroženi turizam i ugostiteljstvo zbog pandemije, a nema ni slava i sličnih manifestacija, gde je bila velika potrošnja- naveo je Budimović.
-Mislim da će rezultati tek pokazati u narednih mesec-dva da je prehrambena industrija onaj prvi udarac dobro izdržala, da nije bilo nestašica, ali treba misliti kako u budućnosti to sve održati na jednom nivou samodovoljnosti sa nekim blagim tržišnim viškovima za izvoz- rekao je Budimović, prenosi Tanjug.
Kaže da treba razmišljati o novim tržištima, poput Kine, Vijetnama i Filipina, i o plasmanu gotovih proizvoda na ta tržišta, jer su procene Svetske organizacije za hranu ( FAO ) da će tamo potrošnja rasti za oko 22 procenta.
Naša država je sklopila dobre spoljnotrgovinske aranžmane sa tim zemljama, ali valja raditi još na pripremama za njihovu realizaciju, naglasio je Budimović. Kazao je da je zato PKS je predložila Ministarstvu poljoprivrede da obezbedi različite vidove podsticanja velikih domaćih proizvođača i prerađivača mesa koji to mogu da realizuju i koji uz sebe mogu da vežu i male stočare.
(Glas javnosti)