Glas Javnosti

VUČIĆEVA PREDIZBORNA OBEĆANJA ĆE DODATNO ZADUŽITI GRAĐANE - Nikezić: Umesto ozbilnjih ekonomskih mera, on priča o hlebu SAVA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog čega smo samo u poslednjih šest meseci već morali da se zadužimo tri milijarde evra i povećamo javni dug na 35,5 milijardi evra.

Predložene mere su skup iznuđenih predizbornih obećanja, koja nemaju bilo kakvo pokriće u budžetu i finansiraće se isključivo dodatnim zaduženjem svih građana Srbije, upozorio je potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

Nikezić je u pisanoj izjavi podsetio da su javne finansije zemlje već u ozbiljnim problemima, što se, kako je naveo, vidi po padu prihoda od PDV-a od 5,6 odsto, uprkos inflaciji od 15,1 odsto.

„Zbog čega smo samo u poslednjih šest meseci već morali da se zadužimo tri milijarde evra i povećamo javni dug na 35,5 milijardi evra“, naveo je Nikezić, a saopštila je SSP.

Dodao je i da se očigledan nedostatak budžetskih sredstava vidi i po činjenici da su u aprilu subvencije bile 25 odsto niže, a kapitalne investicije čak duplo niže nego u aprilu prošle godine.

Umesto ozbiljnih mera za borbu protiv inflacije, koja je najveća u regionu i duplo veća nego u evro zoni, dobili smo najavu da će hleb Sava pojeftiniti pet odsto, uprkos tome što je pšenica u poslednjih godinu dana pojeftinila 30 odsto“, istakao je potpredsednik SSP.

Što je, prema oceni Nikezića, najgore, predložena povećanja plata neće pokriti ni inflaciju, koja je u poslednjih godinu dana 15,1 odsto, a u 2023, je zvanično projektovana na preko 11 odsto.

„Tako da ni u ovoj godini nema ni govora o boljem životu građana“, konstatovao je Nikezić.

Ovaj predlog mera je, prema njegovim rečima, samo nastavak ekonomske politike ove vlasti koja se svodi na prekomerno zaduživanje zemlje, zbog čega je Srbija na samom dnu regiona po ekonomskom rastu i među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi.

„Upravo zato Stranka slobode i pravde insistira da odmah započnemo sa sistemskim promenama: obrazovanje mora postati najvažniji infrastrkturni projekat, moramo ulagati u domaću privredu, nauku i nove tehnologije, smanjiti akutno zagađenje životne sredine, obezbediti veće plate i pristojne uslove rada u zdravstvu, shvatiti da ulaganje u kulturu nije trošak već investicija. Sve ovo može i mora odmah, a ova vlast za to nema ni volje ni znanja“, poručio je Nikezić.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR