Glas Javnosti

VUČIĆ: Srbija ima probleme sa nabavkom benzina i dizela

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija trenutno ima velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana.

Vučić je ukazao da "Srbija nema ni malo domaće nafte" i podsetio da NIS nije u većinskom vlasništvu države, piše Ekapija.

- U potpunosti zavisimo od uvoza. Dodatni problem je što Srbija gotovo 100% onoga što prerađuje u benzin i dizel prerađuje u rafineriji u Pančevu, ali šaljemo Bosni i Hercegovini oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku oko 22.000 tona. Šaljemo i u Bugarsku i u Rumuniju - kazao je on prilikom obilaska sela Radaljevo kod Ivanjice.
Prema njegovim rečima, zato će država na sedam dana zaustaviti izvoz dizela da bi ga bilo za ljude u Srbiji.

- Gledamo da se ne povećava cena da bismo štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali stvarno to ne zavisi od nas - rekao je on.

Vučić je naveo da Srbija prati dva nivoa cene nafte, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena snižena sa 113 na 104 USD po barelu, dodavši da više prati kotacijsku cenu, po kojima kompanije prodaju naftu na Mediteranu.

- Imamo tu puno problema, jer ako ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj - naveo je on.
Prema njegovim rečima, neće biti poskupljenja goriva ukoliko ne bude povećana cena sirova nafte, pa neće moći da raste ni kotacijska cena, ističući da to ne zavisi od Srbije.

Podsetio je i da cena gasa danas iznosi 1.730 USD za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što košta više od 2.100 USD kada se uračuna plaćanje posrednika i transporta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR