Glas Javnosti

VREDNOST KRIPTOVALUTE RASTE! ILON MASK: Tesla će prihvatiti dogecoin kao sredstvo plaćanja!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dogecoin ili DOGE, je kriptovaluta koja je počela kao šala, da bi nešto više od osam godina kasnije dospela na spisak najpopularnijih digitalnih valuta, a ističe se po tome što je omiljen na Tviter nalogu Ilona Maska.

Radi se o konceptu koji ne traži mnogo razmišljanja – korisnici valutu kupuju i čuvaju je sve dok se ne dogodi nešto neobično, poput tvita Ilona Maska.

Kada se Bitcoin pojavio mnogi su bili fascinirani mogućnostima koje nudi nova tehnologija – kriptovaluta je omogućila transakcije uz niske naknade i slobodu koja s tradicionalnim valutama nije moguća.

Budući da je Bitkoin open source, mnogu su počeli da ga kopiraju, pa su nastale nove valute, na primer Litecoin i Peercoin.

Dogecoin je došao kao duhoviti odgovor na novi trend, a napravljen je u decembru 2013. godine, od strane softverskih inženjera Bilija Markusa i Džeksona Palmera. U pitanju je kopija Litecoin valute, sa slikom psa rase Shiba Inu i metaforama koje su u vezi s putovanjem na Mesec. Brzo je stekao značajan broj poštovalaca, a najviše je privukao one kojima se dopadala ideja o kriptovalutama, ali su želeli da ismevaju Bitkoin.

Dogecoin se ističe još po nečemu – omiljen je na Tviter nalogu Ilona Maska, što znači da izvršni direktor kompanije SpaceX često utiče na sudbinu ove valute. Ljubitelji ove, te drugih digitalnih valuta, su zbog toga često ljuti, pa je u maju 2021. godine nastala i nova valuta, a kao odgovor na Maskove manipulacije.

$StopElon je relativno nova kriptovaluta, a već iz imena već može da se nasuti koji joj je cilj – okupila je one koji žele da spreče da Mask i dalje utiče na vrednosti digitalnih valuta, budući da njegovi tvitovi izazivaju ogromne uspone i padove.

Anti-Mask valuta je nastala kada je Tesla u maju najavila da bi Dogecoin mogao da služi za kupovinu vozila ove kompanije. Potom je Musk u Saturday Night Live između ostalog izveo i skeč koji je bio u vezi sa Dogecoin valutom, te je tom prilikom rekao da je ova mim-valuta „napredovala na silu“. Vrednost valute je pala u rekordnom roku, te sa 0,65 dolara došla na 0,46. Dogecoin je rast prvobitno i doživeo zahvaljujući njegovim tvitovima, pa je logično da isti čovek bude odgovoran i za sunovrat.

Od tada je prošlo skoro sedam meseci, pa se Mask ponovo setio svoje ljubavi prema „šaljivoj“ valuti. U tvitu koji se na njegovom profilu pojavio 14. decembra je ponovo najavio da će Tesla prihvatati Dogecoin, a nakon što je u februaru odlučeno da je Bitcoin dobrodošao za kupovinu proizvoda ove kompanije. Vrednost valute je odmah nakon toga skočila za 27%, a u trenutku pisanja teksta vredi 0,19 dolara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP