Glas Javnosti

VOJVODINA NAJPOGODNIJA: Proizvodnja lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja donosi veći, brži i lakši profit

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Lekovito, začinsko i aromatično bilje u Srbiji predstavlja bogatu tradiciju i deo kulture naroda, piše Slavica Stevanetić, Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Srbija zahvaljujući povoljnoj klimi, zemljištu i nezagađenoj sredini veoma je pogodna za intenzivno gajenje ovog bilja. Proizvodnja lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja donosi veći, brži i lakši profit od drugih poljoprivrednih proizvoda.
Lekovito bilje u Srbiji se plantažno najviše gaji u Vojvodini. U severnoj srpskoj pokrajini nalazi se četvrtina ukupnih zasejanih površina pod ovim biljem. Najveće plantaže su u selu Bavaništu, na jugu Banata gde se gaje kamilica, nana, bosiljak, matičnjak. Sakupljanje iz prirode najviše je zastupljeno na Rtnju, Ozrenu, Suvoj planini, Svrljiškim planinama, Staroj planini, prenosi portal Ekapija.

Bogata i ekološki čista područja Homolja, Južne i Jugoistočne Srbije, Golije, Kopaonika, Zapadne Srbije, Valjevskih planina, bogata zdravom pijaćom vodom i termalnim izvorima, pružaju velike mogućnosti za sakupljanje i plantažno proizvodnju ovog bilja.
Srbija je veoma pogodna za intenzivno gajenje lekovitog bilja i po biodiverzitetu svrstana je u 158 najboljih centara sveta.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zasejane površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem u 2020. godini su iznosile 2.207 hektara ili 1% obradivih površina, što je malo s obzirom da imamo dugu tradiciju gajenja i sakupljanja ovog bilja i da je reč o veoma profitabilnoj proizvodnji koja može da se obavlja i u staklenicima i plantažno, a ne traži naročito plodnu zemlju. Godinu dana kasnije zasejano je 2.115 hektara, što je smanjenje od 4,3%.

U Srbiji se lekovito i aromatično bilje gaji ili sakuplja na terenima, i obično su to teritorije na kojima se ova proizvodnja i prikupljanje odvija, marginalna područja. Zemljište na kome se uzgaja lekovito bilje ne mora biti zahtevno. Plantaže nekih vrsta lekovitog bilja mogu imati više žetvi u toku godine.
Na osnovu slobodnih procena sa terena, površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem se kreću oko 5.000 hektara. Maksimalne površine za gajenje lekovitog bilja bi bile oko 15.000 hektara, kako ne bi došlo do suficita sirovina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR