Glas Javnosti

Vlada velika nezaposlenost u Nemačkoj: Nikad veći broj na birou, a 2024. ih čeka još više

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Broj nezaposlenih u Nemačkoj će se ove godine u proseku povećati za 190.000 u odnosu na prethodnu godinu, prognozira Institut za istraživanje tržišta rada (IAB). Uzroci povećanja su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slaba inozemna potražnja.

Ti činioci su usporili privredni razvoj, objavio je institut u petak. Savezna agencija za rad izvijestila je o 2,7 miliona nezaposlenih u avgustu.

- Ekonomski pad zahvatio je Nemačku. Primetan je i na tržištu rada, ali se relativno dobro drži u odnosu na slabu privredu", rekao je Enzo Weber iz IAB-a.


No, izazovi su veliki – na primer nedostatak radnika u Nemačkoj, posebno onih kvalifikovanih za određene poslove, ali i pitanja poput podsticanja ulaganja i razvoja infrastrukture. „Stoga je potreban opsežan program transformacije“, rekao je Weber.

U 2024. još 60.000 nezaposlenih radnika

Predviđa se da će sedeće godine biti još 60 hiljada nezaposlenih. "Mogućnosti zapošljavanja za one koji ne rade trenutno su manje nego tokom pandemije", rekli su istraživači.

Dugotrajna nezaposlenost u Nemačkoj znatno je iznad one koja je bila pre globalne zaraze.


Bez obzira na to, broj stalno zaposlenih će rasti: za 2023. IAB očekuje relativno skroman porast od 250.000, na 34,76 miliona. No, ako se prognoza obistini, povećanje će biti upola manje nego 2022. godine.

Stručnjaci IAB-a očekuju da će BDP ove godine pasti 0,6 odsto, a iduće godine porasti 1,1 odsto. No, preduslov za više posla u Nemačkoj to je smanjenje inflacije.

Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR