Glas Javnosti

Vlada Srbije predviđa rast BDP-a od 3,5% do kraja godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocenio je da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo bi da bude završena rastom BDP-a od 3,5%.

Na sednici kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić analizirani su postignuti rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koje utiču na BDP, rečeno je i da tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije.


Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna, navodi se u saopštenju Vlade.


Na sednici je posebno razmotreno stanje u sektoru energetike i analizirana trenutna situacija u svetu i Evropi, kao i mere koje je neophodno preduzeti u Srbiji kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice.

Zaključeno je da je neophodno primeniti najpre kratkoročne mere i stimulisati građane da štede struju, zatim oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije (PKS) koje bi u što kraćem vremenskom periodu pripremile predloge za uštedu, kao i razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži, preneo je sajt Vlade.

Bilo je reči i o poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane, piše portal Ekapija.


Konstatovano je da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR