Glas Javnosti

VRHOVNI KASACIONI SUD UNEO PRAVNU NESIGURNOST: Bankama omogućeno da naplate maglu građanima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tri milijarde evra su banke u Srbiji naplatile na osnovu troškova obrade 14,5 miliona ugovora o kreditu, zaključenih tokom prethodnih 20 godina.

Toliko iznosi ukupna šteta koja je naneta građanima Srbije, ali samo mali broj njih se odlučio na tužbu protiv banke – tek oko dva odsto. Podneto je oko 300.000 tužbi, od kojih je 30.000 (deset odsto) pravnosnažno okončano, i to sve u korist korisnika kredita, piše Politika.

U zavisnosti od visine kredita koje su imali, neki građani su dobijali nekoliko hiljada, a neki više stotina hiljada dinara odštete.

16. septembra Vrhovni kasacioni sud (VKS) dopunio je svoj raniji pravni stav rečenicom da banke nisu dužne da posebno dokazuju troškove kredita, što je izazvalo proteste advokata na ulicama zbog „nove izvesnosti” – da će svi sporovi građana protiv banaka od sada biti izgubljeni.

 Praktična primena dopunjenog stava VKS, koji omogućava bankama da naplate troškove za koje nikada nisu priložili dokaze da su ikada i nastali, odnosno da naplate maglu, omogućiće bankama da rade šta hoće,  kaže advokat Miloš Andrijašević.

Najviši sud bi upravo sada, kada je sudska praksa od 16. septembra počela da se razjedinjuje, imao osnova da sazove takozvanu Opštu sednicu, na kojoj učestvuju sve sudije VKS.

– U cilju očuvanja pravne sigurnosti i prava na pravično suđenje i jednaku zaštitu građana, Opšta sednica VKS može zauzeti stav da se donose presude kao do 16. septembra ove godine. To bi bio pravni način da se ovaj problem reši.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR