Glas Javnosti

Rad u IT-u nekada je mnogima bio san: Danas ljudi masovno odlaze

Život
Autor: Glas javnosti

Majkl, softverski inženjer koji se pridružio velikoj tehnološkoj kompaniji u proleće 2021. godine, deli svoje iskustvo o radu u okruženju koje je prvobitno obećavalo izazovne projekte i izvanredne beneficije.

Početak njegovog angažmana donosio je zadovoljstvo kroz rad na projektima visokog uticaja i uživanje u prednostima koje kompanija pruža, uključujući besplatnu hranu, wellness i zdravstveno osiguranje, te fantastičnu radnu atmosferu.

Međutim, promene su usledile u martu 2022. kada je, zbog usporavanja ekonomije, počelo ukidanje nekih od ovih beneficija, što je vodilo ka otpuštanju 11.000 radnika, uključujući i Majkla, do novembra te godine.


Majkl je potom prešao u finansijski sektor, nalazeći novu stabilnost i zanimljive projekte u velikoj investicionoj banci. Njegova priča odražava širu sliku tehnološkog sektora, koji je od leta 2022. doživeo seriju otpuštanja i neizvesnosti. Prema industrijskom tragaču Laioffs.fii, samo u januaru 2024. godine, otpušteno je 23.670 radnika iz 85 tehnoloških kompanija.

Skot Dobroski, stručnjak za trendove u karijeri, ističe kako su masovna otpuštanja i ekonomska neizvesnost uticali na smanjenje privlačnosti tehnološkog sektora za radnike, sa samo tri pozicije iz Big Tech-a na listi Indeedovih najboljih poslova za 2024. godinu, u poređenju sa 11 u 2023.

 
Alesandra, zaposlena u kompaniji za blockchain tehnologiju, svedoči o smanjenju timova i razočaranju u industriji, gde se menja perspektiva karijere i zadovoljstva poslom.

Unatoč trenutnim izazovima, Dobroski predviđa da će se atraktivnost poslova u tehnološkom sektoru obnoviti sa oporavkom ekonomije. Majkl takođe izražava nadu u povratak "dana slave" u Big Tech, dok mnogi radnici, uključujući i Alesandru, razmatraju izlazne strategije iz kompanija i možda čak i iz industrije.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR