Glas Javnosti

IMA IH SVUDA: Hemikalija u plastici mnogo više nego što se ranije procenjivalo

Život
Autor: Glas javnosti

Plastika, od ambalaže za hranu preko igračaka do medicinskih uređaja, sadrži mnogo više hemikalija nego što su agencije za zaštitu životne sredine ranije procenjivale, navodi se u izveštaju objavljenom u četvrtak, koji postavlja pitanja o zagađenju i bezbednosti potrošača.

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) ranije je identifikovao oko 13.000 hemikalija u plastici, ali je tim evropskih naučnika pronašao više od 16.000 hemikalija u plastici, od kojih je četvrtina potencijalno opasna po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Izveštaj, koji je finansirao Istraživački savet Norveške, dolazi u trenutku kada se pregovarači bore da dođu do prvog globalnog sporazuma za borbu protiv rastućeg zagađenja plastikom, jer se svake godine proizvede oko 400 miliona tona plastičnog otpada.


„Da biste se energično pozabavili zagađenjem plastikom, zaista morate da pogledate ceo životni ciklus plastike i da se pozabavite problemom hemikalija“, rekla je koautorka izveštaja Džejn Munke, direktorka švajcarskog neprofitnog foruma za pakovanje hrane.

To je zato što hemikalije iz plastike mogu da dospeju u vodu i hranu.

„Sada pronalazimo stotine, ako ne i hiljade hemikalija iz plastike kod ljudi, a neke od njih su povezane sa štetnim zdravstvenim ishodima“, rekao je Muncke.

Ovo uključuje probleme sa plodnošću i kardiovaskularne bolesti.

„Kada pogledamo… proizvode koje koristimo svaki dan, obično nalazimo stotine, ako ne i hiljade hemikalija u jednom plastičnom proizvodu“, rekao je glavni autor Martin Vagner, toksikolog za životnu sredinu na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju.

Kimberli Vajz Vajt, potpredsednica regulatornih i tehničkih poslova Američkog saveta za hemiju, industrijske grupe čijim članstvom dominiraju proizvođači plastike, rekla je da izveštaj nastoji da „pokaže opasan okvir koji ignoriše izlaganje u stvarnom svetu i daje nepotpunu sliku za regulatora i javnosti“.

Industrija plastike kaže da bi globalni sporazum trebalo da promoviše recikliranje i ponovnu upotrebu plastike, ali autori izveštaja upozoravaju da samo rešavanje plastičnog otpada ne ide dovoljno daleko da zaštiti ljude.

Naučnici su istakli potrebu za većom transparentnošću o tome koje hemikalije, uključujući aditive, pomoćna sredstva za obradu i nečistoće, ulaze u plastiku, uključujući reciklirane proizvode.


Četvrtini identifikovanih hemikalija nedostaju osnovne informacije o njihovom hemijskom identitetu u osnovi, navodi se u izveštaju.

„U srcu problema je hemijska složenost plastike“, rekao je Vagner, koji je takođe član odbora Koalicije naučnika za sporazum o efektivnoj plastici.

„Proizvođači često zapravo ne znaju kakve hemikalije imaju u svojim proizvodima.“

Samo 6 odsto hemikalija koje se nalaze u plastici je međunarodno regulisano. Bez regulatornog pritiska, „nema motivacije da se sazna šta je u plastici“, rekao je on.

Ovo je nešto što bi Sporazum o plastici mogao pomoći u rešavanju. Pregovori se nastavljaju sledećeg meseca u Otavi, Kanada, sa ciljem finalizacije dogovora u decembru u južnokorejskom gradu Busanu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR