Glas Javnosti

Žene u Nemačkoj zarađuju manje od muškaraca

Svet
Autor: Glas javnosti

Žene u Nemačkoj i dalje zarađuju manje novca od muškaraca. Razlika u platama ne smanjuje se već četiri godine. Statistika samo delimično može objasniti razloge, prenosi Nemačka novinska agencija (dpa).

Zavod za statistiku objašnjava gotovo dve trećine razlike u platama višim stopama honorarnih žena i nižim platama na poslovima tipičnim za žene. Ostaje jaz (prilagođeni rodni jaz u platama) od oko 6 odsto bruto satnice bez jasnog objašnjenja.

Čak i uz uporedive poslove, kvalifikacije i radno iskustvo, žene zarađuju 6 odsto manje od muškaraca. Nadležni sumnjaju da prekidi u radnom odnosu, na primer, tokom trudnoće, zbog odgoja dece ili brige o porodici, igraju ulogu, no oni se ne evidentiraju detaljnije. Pretpostavlja se da to može objasniti dalje dijelove razlike u platama. Tih 6 odsto predstavlja gornju granicu za moguću diskriminaciju u platama od strane poslodavaca.

Statistika je pokazala da se bruto satnice više razlikuju u starosti preko 30 godina. U tom dobu mnoge žene rađaju decu i prekidaju radni vek. Dok satnice žena praktično stagniraju dok nastavljaju raditi, plate muškaraca nastavljaju redovno da rastu. Nekorigovana razlika u platama iznosila je oko 8 odsto za 30-godišnjake i 27 odsto za zaposlene između 57 i 61 godine.


S obzirom na manjak kvalifikovanih radnika, jednake plate važan su faktor u povećanju zaposlenosti žena, rekla je potpredsednica DGB-a Elke Hanak. Političari i poslodavci moraju eliminisati lažne podsticaje u poreskim i socijalnim zakonima, unaprediti ženska zanimanja i reformisati male poslove u kojima prvenstveno rade žene.

Savezna ministarka za žene Lisa Paus (Zeleni) bila je nezadovoljna zastojem.

– Nisam zadovoljna činjenicom da smo mi u Nemačkoj jedni od najnižih u Evropskoj uniji kada je reč o jednakim platama za žene i muškarce – rekla je. Naporno radimo na nacionalnoj uredbi EU direktive o transparentnosti plata u Nemačkoj tokom tekućeg zakonodavnog razdoblja.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR