Glas Javnosti

ZELENSKI OTVORENO O BROJU POGINULIH U RATU: "Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ruskih"

Svet
Autor: Glas javnosti

Smena vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog rezultat je "resetovanja" vojnog vrha, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za kanal Foks Njuz. Zelenski je razgovarao s američkim voditeljem te televizije Bretom Bajerom na jednoj od lokacija u blizini prve linije fronta u Harkovu.

Odgovarajući na pitanje zašto su smenjeni vrhovni komandat i ostalo vođstvo ukrajinskih oružanih snaga, Zelenski je rekao da se radi o „resetovanju“, restrukturisanju i promeni upravljanja vojnim komandnim vrhom. „Moramo biti brži. To znači rešavanje sve birokratije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse“, rekao je za Foks Njuz.


„Vreme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, nego životi ljudi“

Zelenski je naglasio: „Moramo biti pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi. Vreme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi“.

Zelenskog su takođe pitali u vezi s dodeljivanjem titule Heroja Ukrajine Valeriju Zalužnom i da li je to značilo generalovu stalnu podršku predsednikovoj politici ili potencijalno skretanje prema opoziciji. Predsednik je odgovorio da je to izbor samog Zalužnog. „Branio je naš narod, našu zemlju. Zato sam mu dodelio titulu Heroja Ukrajine. Jako sam mu zahvalan“, rekao je Zelenski.


Progovorio o ukrajinskim gubicima

Novinar je ukrajinskog lidera pitao da li zna koliki su gubici Ukrajine u ovom ratu. „Znamo da je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi. Desetine hiljada dece takođe su deportovani, znamo za to“, rekao je Zelenski.

„Omer je jedan prema pet. Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika“, dodao je. Tokom proteklih nekoliko meseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu između Zalužnog i Zelenskog i predsednikovim namerama da smeni vrhovnog komandanta.


„Svi moraju da se promene“

Zelenski je 8. februara najavio smenu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. U objavi na društvenim mrežama Zelenski je naveo da se sastao sa Zalužnim i zahvalio mu za dve godine odbrane Ukrajine. Razgovaralo se o potrebnoj obnovi Oružanih snaga i raspravljalo o potencijalnim kandidatima za ulazak u obnovljeno vođstvo Oružanih snaga.

Zelenski je zamolio Zalužnog da ostane deo tima, ali ovaj je to navodno odbio. Nakon što je potvrdio da je smenjen, Zalužni je objavio: „Zadaci 2022. razlikuju se od onih 2024. Stoga svi moraju da se promene i prilagode novoj stvarnosti kako bismo zajedno pobedili.“


Zalužnog je zamenio Aleksandar Sirski, koji je komandovao ukrajinskim snagama koje su uspešno odbranile Kijev i Harkov.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR